Provincie Noord-Holland

Migrantenvrouwen centraal in Statenzaal

14-3-2006

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag organiseerde Statenlid Patricia Dijksteel op vrijdag 10 maart een bijeenkomst gewijd aan de arbeidsmarktpositie van zwarte en migrantenvrouwen.

In een goed gevulde Statenzaal wisselden zowel de Zuid-Afrikaanse ambassadeur mevrouw Hlengiwe Mkhize als Joan Ferrier, directeur van E-Quality Kenniscentrum Emancipatie, hierover van gedachten met het overwegend vrouwelijke publiek.

Terugkijkend op de afgelopen tien jaar stelde de ambassadeur van Zuid-Afrika vast dat er veel vooruitgang was geboekt met meer vrouwen op invloedrijke posities in parlementen en als president. "Opmerkelijk genoeg zijn vrouwen echter nauwelijks te vinden op strategische posities in het bedrijfsleven." Om de positie van vrouwen te verbeteren noemde ze toegang tot de media, goed onderwijs en bescherming door de overheid als belangrijke voorwaarden, evenals het organiseren en mobiliseren van vrouwen.

Sociale Atlas
"We zijn op de goede weg maar we hebben nog een lange weg te gaan," aldus Joan Ferrier, verwijzend naar de eerder die week uitgekomen Sociale Atlas van vrouwen uit etnische minderheden van het Sociaal Cultureel Planbureau. Daaruit blijkt dat de achterstand afneemt. Zo zijn Surinaamse vrouwen er het best in geslaagd hun achterstand weg te werken. Ze hebben het vaakst een baan (58 procent), waarmee ze autochtone vrouwen passeren (56 procent). "Maar er zijn ook obstakels, zoals het niet kunnen doorstromen en het hebben van meerdere banen naast elkaar," nuanceerde Ferrier.

Beeldvorming en vooroordelen
"Etnische minderheden zijn minder goed voorbereid op het hebben van een baan. Daarnaast kunnen negatieve beeldvorming en vooroordelen leiden tot uitsluiting van zwarte en migrantenvrouwen bij sollicitatie- en selectieprocedures. Witte mannen hebben nog altijd de beste kans op de beste banen. Vrouwen moeten zich bewust zijn van deze mechanismen en daar hun voordeel mee doen," aldus Joan Ferrier.

Educate a woman
Het nastreven van een hogere arbeidsdeelname van vrouwen is belangrijk voor hun economische zelfstandigheid. Het komt daarmee ook de samenleving ten goede. Ferrier: "Speerpunt in de emancipatie van zwarte en migrantenvrouwen is maatschappelijke participatie. Die dient als opstapje naar een betaalde baan." Net als ambassadeur Hlengiwe Mkhize benadrukte ook zij het belang van goed onderwijs: "Educate a woman and you educate society. Laten we alle aanwezige talenten in Nederland benutten."

Ambassadeur Hlengiwe Mkhize van Zuid-Afrika spreekt ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in de Statenzaal. Ambassadeur Hlengiwe Mkhize van Zuid-Afrika spreekt ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in de Statenzaal. Op de achtergrond spreker Joan Ferrier en dagvoorzitter Godelieve van Heteren.