Gemeente Apeldoorn

Nieuwe spelregels voor bouwleges nodig

Dit is een persbericht van de gemeenteraad

De gemeente heeft de afgelopen jaren zonder duidelijke politieke besluiten extra kosten toegerekend aan de bouwleges. Dat is het oordeel van de rekenkamercommissie die een onderzoek heeft gedaan naar de hoogte en kostentoerekening van de bouwleges. De commissie stelt voor dat de gemeenteraad daar kritisch naar kijkt. Resultaat kan zijn dat de gemeente bepaalde kosten niet langer uit de leges betaalt maar op een andere manier. De raad krijgt het advies de spelregels voor de bouwleges opnieuw te formuleren.

Hoewel de gemeente in vergelijking op efficiency goed scoort, zijn er volgens de commissie ook mogelijkheden om de vergunningverlening efficiënter uit te voeren. Vergeleken met burgers in andere gemeenten betaalt de Apeldoorner nu een gemiddeld bedrag aan leges voor zijn bouwvergunning.

Apeldoorn hanteert één tarief per bouwsom zonder onderscheid te maken naar de verschillende soorten bouwwerken. Voor een kleine vergunning moet in de praktijk meer werk worden gedaan dan de leges opbrengen; voor complexe bouwwerken houdt de gemeente iets over. Totaal gezien zijn de leges kostendekkend. De commissie vindt de onderbouwing van deze tariefstelling onvoldoende.

Tot slot heeft de commissie kritiek op de wijze waarop de gemeenteraad in het verleden met geld uit de reserve bouwleges is omgesprongen. Nu de eisen aan rechtmatigheid van uitgaven steeds strenger worden, moeten college en raad zorgvuldiger zijn met bestedingen uit deze reserve.

Aanleiding
In 2000 heeft de gemeente het bekostigingssysteem van bouwleges voor het laatst laten doorlichten. Conclusie was toen dat de gemeente meer kosten aan de leges zou mogen toerekenen. Sindsdien moet de gemeente meer werk doen in het kader van de vergunningverlening, wat zich vertaalt in extra kosten. Dat komt bijvoorbeeld door extra toezicht na de rampen in Enschede en Volendam. Juist omdat er de afgelopen jaren veel is veranderd heeft de rekenkamercommissie op verzoek van de gemeenteraad de bouwleges en de kostentoerekening opnieuw tegen het licht gehouden. Scherpere eisen op het gebied rechtmatigheid die vanaf begin 2004 gelden zijn een extra reden voor het onderzoek.

Rechtmatigheid
De gemeente mag volgens de wet niet meer (bouw)leges heffen dan nodig is om de kosten van de dienstverlening te dekken die verbonden zijn aan de (individuele) vergunningverlening. In geval van twijfel moet er ten minste een politiek besluit zijn dat de wijze van doorberekening goedkeurt. In 2004 heeft de gemeente voor in totaal 5,3 miljoen euro aan kosten aan de bouwleges doorberekend. Bij een deel van die doorberekening (een bedrag van 0,6 miljoen euro), zet de commissie vraagtekens, temeer omdat de gemeenteraad er niet expliciet over heeft besloten. Ook uitgaven uit de reserve bouwleges roepen twijfels op. De commissie dringt er bij de gemeenteraad op aan opnieuw spelregels voor de bouwleges vast te stellen.

Doelmatigheid
De rekenkamercommissie stelt vast dat er op het gebied van efficiënter werken de afgelopen jaren vooruitgang is geboekt. Toch ziet de commissie nog mogelijkheden tot efficiencyverbetering. Daarbij worden voorbeelden genoemd als: opvang van pieken in de vergunningverlening door prioriteitstelling van eigen personeel (in plaats van inhuur) en het maken van scherpere afspraken tussen de afdeling Bouwzaken en andere organisatieonderdelen over werkzaamheden en de kosten die men in rekening mag brengen.
Organisatie en college krijgen de aanbeveling explicieter te rapporteren over de het resultaat van investeringen die een betere efficiency tot doel hebben.

Behandeling rapport
De bevindingen van het onderzoeksbureau zijn voor een controle op de feiten vooraf aan de verantwoordelijke dienst (Publieksdienst) voorgelegd. De uitkomst daarvan is in het rapport opgenomen.

Het volledige onderzoeksrapport is op 13 maart 2006 aangeboden aan de gemeenteraad, de burgemeester en de gemeentesecretaris (de wethouders van Apeldoorn zijn op 26 februari jl. afgetreden). Een nieuw college van b.en.w zal nadat het is geïnstalleerd - een inhoudelijke reactie op het rapport geven. Vervolgens zal het rapport worden besproken in de politieke markt van de gemeente Apeldoorn.

Het eindrapport van het onderzoek bouwleges is te raadplegen en te downloaden vanaf van de gemeentelijke website:
www.apeldoorn.nl/gemeenteraad, button Rekenkamercommissie.

Voor het laatst bijgewerkt op: 14-mrt-2006 08:29