GroenLinks

Buitenweg eist zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof voor leden Europarlement? 13 maart 2006

Woensdag a.s. bespreekt de Tweede Kamer de wet om zwangerschapsverlof voor alle politieke vertegenwoordigers mogelijk te maken. Opzienbarende uitzondering vormen de europarlementariërs. GroenLinks wil deze omissie repareren.

Wijnand Duyvendak heeft daartoe amendementen ingediend in de Tweede Kamer. Als dit geen meerderheid krijgt zal Kathalijne Buitenweg, zelf bijna vijf maanden zwanger, de wet juridisch aanvechten.

Volgens de regering is "het principiële aspect van het voorstel gelegen in de opheffing van een belemmering in de toegang tot het passieve kiesrecht voor vrouwen. Deze belemmering klemt des te meer ingeval een fractie uit één vrouw bestaat. Het tweede motief betreft het gezondheidsaspect. Door de introductie van de mogelijkheid om zich tijdelijk te laten vervangen bij zwangerschap en bevalling, evenals in geval van ziekte, wordt voorkomen dat volksvertegenwoordigers zich gedwongen voelen ten kosten van hun gezondheid of van de gezondheid van hun toekomstig kind door te blijven werken."

Waarom doormodderen?
Buitenweg vindt het onbegrijpelijk dat de regering de Nederlandse europarlementariërs wil uitzonderen. Door het geringe aantal Nederlandse leden zijn de delegaties in het Europees Parlement klein in aantal en is afwezigheid een relatief groot probleem. Ook is de afstand tot de werkplek groter, en is de baan daardoor fysiek zwaar. Een te kort verlof kan daardoor de gezondheid sterk schaden. "Waarom beschermt de regering de Haagse parlementariërs wel, maar moeten de Nederlandse leden in het Europees Parlement doormodderen?" vraagt Buitenweg zich af.

De Nederlandse regering geeft toe dat de positie van de Nederlandse europarlementariërs door de Nederlandse kieswet wordt geregeld, maar vindt dat een uitzondering gerechtvaardigd is vanwege "de Europese sfeer".

Buitenweg heeft in overleg met collega's uit meerdere landen een initiatief genomen om de regels van het Europees Parlement zo te wijzigen dat een vervanging vanwege zwangerschap expliciet mogelijk wordt gemaakt. Het zou een enorme misser zijn als dan de Nederlandse wet de europarlementariërs zou verhinderen van deze mogelijkheid gebruik te maken. Stemming over het voorstel tot wijziging van de procedure vindt waarschijnlijk nog voor de zomer plaats.

«