EGEM


Symposium Digitaal Bouwloket `live' op 13 maart 2006

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, heeft tijdens het symposium `Digitaal Bouwloket live', dat vandaag in Den Haag werd gehouden, het Digitaal Bouwloket officieel geopend.

Met het Digitaal Bouwloket is de eerste stap naar digitale indiening en behandeling van de omgevingsvergunning gerealiseerd. Het Digitaal Bouwloket is een gezamenlijke dienst die het mogelijk maakt dat aanvragers van bouwvergunningen hun aanvraag voortaan volledig digitaal kunnen indienen. Met de officiële opening van het Digitaal Bouwloket is het startschot gegeven voor een proefperiode met negen gemeenten die ervaring gaan opdoen met het ontvangen van digitale bouwaanvragen. Naar verwachting zullen in de tweede helft van 2006 meer gemeenten aansluiten op het Digitaal Bouwloket. Op dit symposium werd het Digitaal Bouwloket onder het vergrootglas gelegd. Centraal stond het doel, de visies, en de toekomst van het Digitaal Bouwloket.

Doel Digitaal Bouwloket
Het Digitaal Bouwloket maakt het mogelijk bouwaanvragen met bijbehorende tekeningen en berekeningen digitaal in te dienen. Alle documenten die in de loop van de procedure ontstaan, worden digitaal aangemaakt en opgeslagen. Zo ontstaat een volledig digitaal dossier, dat onafhankelijk van tijd en plaats door verschillende partijen ingezien kan worden. Ook is een automatische bewaking van de wettelijke termijnen ingebouwd. Dit levert zowel de aanvrager als overheidsorganisaties (financiële) voordelen op, bijvoorbeeld doordat de doorlooptijd van een aanvraag flink wordt verkort.

Omgevingsvergunning
Wie bijvoorbeeld op dit moment een huis, fabriek of schuur wil bouwen,verbouwen, oprichten of gebruiken, krijgt te maken met een grote hoeveelheid voorschriften. Het gaat om voorschriften uit verschillende regelingen met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingtermijnen, leges en toezichthouders.

Soms kunnen deze procedures leiden tot tegenstrijdige beslissingen die voor burgers en bedrijven tijdrovend en onoverzichtelijk zijn, en bovendien te veel geld kosten. Door integratie van vergunningen kan men straks volstaan met één aanvraag bij één loket dat na het doorlopen van één procedure leidt tot één besluit (het al dan niet verlenen van een vergunning) en met één beroepsgang.

De omgevingsvergunning is één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu, die moet leiden tot:
* minder administratieve lasten voor bedrijven en burgers;
* betere dienstverlening door de overheid aan bedrijven en burgers;
* kortere procedures;

* geen tegenstrijdige voorschriften.

Deelnemende partijen
Het Digitaal Bouwloket is een samenwerkingsverband van negen gemeenten, EGEM en het ministerie van VROM. De negen deelnemende gemeenten zijn: Alkmaar, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Haarlemmermeer, Heerlen, Leidschendam-Voorburg en Zwolle.

Meer informatie
Voor meer informatie over het Digitaal Bouwloket zie: www.omgevingsvergunning.vrom.nl en Digitaal Bouwloket onder Projecten.