Gemeente Hellendoorn


Wijziging âVerordening voorzieningen gehandicapten gemeente Hellendoornâ

De gemeente Hellendoorn heeft op grond van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) een zorgplicht voor haar inwoners met beperkingen. De gemeente Hellendoorn heeft de zorgplicht vastgelegd in de 'Verordening voorzieningen gehandicapten gemeente Hellendoorn'. De hoogte van de verschillende tegemoetkomingen staat in het bijbehorende Besluit financiële tegemoetkomingen.

Wijziging Verordening voorzieningen gehandicapten Door voortdurende ontwikkelingen op sociaal economisch en maatschappelijk terrein was de Verordening voorzieningen gehandicapten uit 1999 niet meer actueel en is deze aangepast aan de huidige tijd.

Op 2 maart jl. heeft de raad van de gemeente Hellendoorn de gewijzigde Verordening voorzieningen gehandicapten gemeente Hellendoorn vastgesteld.
De wijzigingen gaan over:

1 opname van een anti-speculatiebeding;

2 opname van de mogelijkheid tot het toepassen van een besparingsbijdrage;

3 beperking van aanpassing van woon- en verblijfruimten.


1. Anti-speculatiebeding
Wanneer een woning voor meer dan ⬠7.500,- is aangepast met Wvg-geld en binnen 10 jaar wordt verkocht, wordt een afschrijving van 10% per jaar toegepast. Het restant dient te worden terugbetaald aan de gemeente door de verkoper.


2. Besparingsbijdrage
Per 1 januari 2007 betaalt iedereen die via de Wvg een vervoermiddel (bijvoorbeeld een scootmobiel) krijgt, een eigen bijdrage. Immers, wanneer u geen beroep op de WVG hoefde te doen, zou u bijvoorbeeld een fiets hebben gekocht. Deze kosten bespaart u uit en vandaar dat er vanaf 2007 een eigen bijdrage voor een vervoermiddel wordt gevraagd van ⬠45,- per jaar. Dit geldt niet voor een rolstoel. Heeft u al een Wvg-vervoermiddel, dan ontvangt u omstreeks juni/juli 2006 persoonlijk bericht hierover.


3. Uitbreiding woon- en verblijfruimten waarvoor geen woonvoorzieningen worden verstrekt
Veel appartementencomplexen worden gebouwd voor senioren. Het blijkt dat bij de bouw van de gemeenschappelijke ruimten weinig rekening wordt gehouden met mensen met een lichamelijke beperking (bijvoorbeeld sterke deurdrangers). Tot voor kort kon dan een beroep worden gedaan op de Wvg voor een aanpassing. Met het veranderen van deze verordening wil de gemeente woningbouwers dwingen hier bij het ontwerp al rekening mee te houden.

Inwerkingtreding
De 'Verordening voorzieningen gehandicapten gemeente Hellendoorn 2006' en het daarbij behorende Besluit financiële tegemoetkomingen voorzieningen gehandicapten gemeente Hellendoorn 2006 treden in werking op 15 maart 2006.

Vragen
Bij het Loket Zorg, welzijn, onderwijs en sport, Papaverstraat 26 te Nijverdal kunt u op werkdagen dagelijks terecht van 08.00 - 14.30 uur voor vragen over de Wvg. Telefonisch is het loket bereikbaar via nummer 0548-630215.