Ministerie van Buitenlandse Zaken

Europa? NederlandinEuropa.nl

MINBZ: Wat wil Nederland wel van Europa? NederlandinEuropa.nl

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

13 maart 2006

MINBZ: Wat wil Nederland wel van Europa? NederlandinEuropa.nl

Op maandag 13 maart lanceerde staatssecretaris Nicolaï de internetsite www.NederlandinEuropa.nl. Staatssecretaris Nicolaï roept iedereen op om aan het onderzoek mee te doen.

Geef je mening over concrete Europese vragen, die voor Nederland en Nederlanders belangrijk zijn. Hoe meer mensen het invullen (het kost maar een klein kwartier), des te beter het beeld dat we krijgen, aldus Nicolaï bij de lancering van site.

Het onderzoek is opgesteld door Anker Solutions in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau. De vorm is mede geïnspireerd op het zgn 21 minuten onderzoek dat McKinsey eerder ook met medewerking van het SCP verrichtte. De regering zoekt de mening van de gemiddelde Nederlander over Europese samenwerking in het algemeen en een aantal specifieke onderwerpen:

Over de uitbreiding, zoals de toetreding van Turkije. Voor of tegen en vooral op welke gronden?

Over justitie en politiesamenwerking, zoals over het al dan niet uitwisselen van persoonsgegevens tussen Europese politiediensten: meer of minder en onder welke voorwaarden?

En over werk en economie, zoals bijvoorbeeld over Poolse loodgieters en de dienstenrichtlijn.

We gaan moeilijke themas dus niet uit de weg en zijn niet op zoek naar een legitimatie van regeringsbeleid. We willen weten wat mensen beweegt op concrete Europese vragen en willen verder gaan dan het relatief zwart-witte ja / nee van het referendum. Ik zeg het nog maar eens, deze regering gaat de Grondwet niet nog eens aan het parlement of de kiezer voorleggen. Dit onderzoek is daarvoor dan ook geen aanzet of aanloop. We doen niet het referendum nog eens opnieuw.

Het onderzoek duurt tot 18 april. De resultaten van het onderzoek zullen in een rapport worden verzameld en daarna besproken met de Tweede Kamer. Het vormt daarmee een belangrijke en bijzondere inbreng in de standpuntbepaling van de regering voor de Europese top in juni aanstaande. Daar wordt de stand opgemaakt van de bezinningsperiode zoals in juni vorig jaar afgesproken.

Daarnaast spreken Anker en het bureau BKB in een serie focusgroepen nader met mensen over deze onderwerpen om dieper in te gaan op de verschillende dilemmas die bij deze onderwerpen spelen. Tijdens de referendumcampagne pleitten mensen in één adem soms voor meer slagkracht op het gebied van terreurbestrijding en tegen het opzetten van een Europees Openbaar Ministerie. Dat mag natuurlijk maar is wel in tegenspraak met elkaar: wat willen we precies van Europa en wat willen we daarin investeren? Vooral in die focusgroepen kunnen we wat dat betreft meer doorvragen, aldus staatssecretaris Nicolaï. De uitkomsten hiervan worden ook verwerkt in het eindrapport. Zelf zal Nicolaï in een aantal zogenaamde huiskamerbijeenkomsten ook nader in gesprek gaan met mensen.

Er bestaan veel verklaringen voor het 'nee' van juni vorig jaar. We moeten nu echter vooruit kijken. Invulling geven aan de bezinningsperiode en proberen de kloof te verkleinen. Leidinggeven èn luisteren. Nederland zei op 1 juni nee, maar wat willen we wel met Europa? De regering heeft in hoofdstuk 1 van de Staat van de Unie een heldere visie neergezet over ons Europa beleid. Duidelijk, maar niet dichtgetimmerd. Daarover is met de Tweede Kamer gedebatteerd. De politieke partijen komen één voor één met eigen discussiestukken en visies over Europa. Dat is goed. En ook de Raad van State, de WRR, AIV en de nationale Conventie buigen zich over Nederland en Europa.

Daarnaast is subsidiariteit hoog op de agenda geplaatst: Nationaal doen wat nationaal kan, Europees doen als het Europees moet. Europa wordt ook beter verankerd in het onderwijs.