Voedingcentrum
De groente- en fruitconsumptie in Nederland stijgt weer
13 maart 2006
Goed nieuws: de jarenlange daling van groente- en fruitconsumptie is
omgebogen in een lichte groei. Dit blijkt uit marktonderzoek van het
Productschap Tuinbouw. Groente en fruit zijn vezelrijk, leveren
relatief weinig calorieën en bevatten veel voedingsstoffen, zoals
vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum raadt aan per dag ten
minste 200 gram groente en 200 gram fruit te eten.
Het onderzoek van het Productschap Tuinbouw toonde aan dat huishoudens
in 2005 gemiddeld twee kilo meer verse groente in huis haalden dan in
2002. Bij vers fruit is de stijging geringer, huishoudens kochten een
halve kilo meer vers fruit dan in 2002. Met deze cijfers is de
jarenlange daling een halt toegeroepen en zelfs omgebogen in een
lichte groei.
Bloemkool
Opvallend is dat de wat gemakkelijker te bereiden producten, zoals
(gemengde) slapakketten en roerbakgroenten, het meest in trek zijn.
Van de afzonderlijke groentesoorten staat ui op de eerste plaats,
gevolgd door tomaat, wortel, komkommer en bloemkool. Bloemkool zakt
daarmee van de eerste plaats in 2002 naar de vijfde plaats in 2005.
Ook andere groenten die doorgaans iets minder gemakkelijk worden
bereid, zoals spruitjes en andijvie, raken langzamerhand uit de
gratie. Bij fruit is de situatie iets stabieler. Appels, sinaasappels
en bananen werden in 2005 ongeveer evenveel verkocht als in 2002.
Mandarijnen, peren en kiwiâs zijn echter aan een gestage opmars bezig.
Variatie
Het Voedingscentrum juicht de groeicijfers uiteraard toe. Een ruime
consumptie van groente en fruit verlaagt immers het risico op
chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van
kanker. Wel is het zo dat elke groente- of fruitsoort een andere
samenstelling heeft. Om zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen
binnen te krijgen, wordt dan ook aangeraden om te variëren. Minder
populaire groenten als bloemkool en andijvie kunnen weer op het menu
komen door ze op een modernere manier te bereiden, bijvoorbeeld door
ze te wokken. Het mes snijdt dan aan twee kanten: zowel het
bereidingsgemak als de variatie in groentekeuze neemt toe.