Voedingcentrum


De groente- en fruitconsumptie in Nederland stijgt weer


13 maart 2006

Goed nieuws: de jarenlange daling van groente- en fruitconsumptie is omgebogen in een lichte groei. Dit blijkt uit marktonderzoek van het Productschap Tuinbouw. Groente en fruit zijn vezelrijk, leveren relatief weinig calorieën en bevatten veel voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum raadt aan per dag ten minste 200 gram groente en 200 gram fruit te eten.

Het onderzoek van het Productschap Tuinbouw toonde aan dat huishoudens in 2005 gemiddeld twee kilo meer verse groente in huis haalden dan in
2002. Bij vers fruit is de stijging geringer, huishoudens kochten een halve kilo meer vers fruit dan in 2002. Met deze cijfers is de jarenlange daling een halt toegeroepen en zelfs omgebogen in een lichte groei.

Bloemkool

Opvallend is dat de wat gemakkelijker te bereiden producten, zoals (gemengde) slapakketten en roerbakgroenten, het meest in trek zijn. Van de afzonderlijke groentesoorten staat ui op de eerste plaats, gevolgd door tomaat, wortel, komkommer en bloemkool. Bloemkool zakt daarmee van de eerste plaats in 2002 naar de vijfde plaats in 2005. Ook andere groenten die doorgaans iets minder gemakkelijk worden bereid, zoals spruitjes en andijvie, raken langzamerhand uit de gratie. Bij fruit is de situatie iets stabieler. Appels, sinaasappels en bananen werden in 2005 ongeveer evenveel verkocht als in 2002. Mandarijnen, peren en kiwiâs zijn echter aan een gestage opmars bezig.

Variatie

Het Voedingscentrum juicht de groeicijfers uiteraard toe. Een ruime consumptie van groente en fruit verlaagt immers het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Wel is het zo dat elke groente- of fruitsoort een andere samenstelling heeft. Om zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, wordt dan ook aangeraden om te variëren. Minder populaire groenten als bloemkool en andijvie kunnen weer op het menu komen door ze op een modernere manier te bereiden, bijvoorbeeld door ze te wokken. Het mes snijdt dan aan twee kanten: zowel het bereidingsgemak als de variatie in groentekeuze neemt toe.