Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN heeft de Vlaamse Regering vandaag het licht op groen gezet voor de operationalisering van het Vlaams Innovatiefonds (Vinnof). Vinnof verstrekt risicokapitaal aan innovatieve ondernemers in Vlaanderen.

Vinnof werd eind april 2005 opgericht als 100% dochtervennootschap van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV). PMV heeft voor het Vlaams Innovatiefonds een bedrag van 75 miljoen euro gereserveerd. Dat bedrag zal op initiatief van de Vlaamse Regering in de loop van 2006 opgetrokken worden tot 150 miljoen euro.

Vinnof richt zich in eerste instantie tot startende ondernemingen. Het zijn precies deze ondernemingen die groei en werkgelegenheid creëren (vijf procent van de bedrijven zorgen voor 80 procent van de werkgelegenheid). Private kapitaalverschaffers zijn vaak niet bereid om innovatieve starters te financieren, omdat zij het risicoprofiel van die bedrijven te hoog inschatten.

Het Vlaams Innovatiefonds wil innovatieve ondernemingen in Vlaanderen meer kansen bieden door in hun prille levensfase financiering aan te reiken. Die financiering, aangeduid als "zaaikapitaal", moet het voor ondernemers gemakkelijker maken om in een volgende fase een beroep te doen op private kapitaalverschaffers, legt minister Moerman uit.

Vinnof is geen subsidie-orgaan. Het fonds investeert in ondernemingen en wil daar ook een rendement op halen. De investering gebeurt onder de vorm van een kapitaalparticipatie, een achtergestelde lening of een hybride tussenvorm.

Ondernemers kunnen langs drie verschillende kanalen een Vinnof-investering aanvragen:


1. Via zaaikapitaalfondsen, erkend door Vinnof: Vinnof kan een investering doen gelijk aan 100% van de cashmiddelen die geïnvesteerd worden door een erkend zaaikapitaalfonds. Het maximum
financieringsbedrag van het Vlaams Innovatiefonds per onderneming bedraagt 500.000 euro. Op dit moment zijn reeds vier zaaikapitaalfondsen erkend door Vinnof: Antwerp Innovation Center, Brussels I3 Fund, Gemma Frisius II, Vectis Participaties.
Ondernemers die langs dit kanaal een Vinnof- investering willen aantrekken, kunnen een aanvraag indienen bij één van deze zaaikapitaalfondsen.


2. Via het IWT:
Een subsidie van het IWT (Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen) voor een innovatieproject van een KMO, kan worden aangevuld met een achtergestelde lening van Vinnof. Ook KMO's die geen starter meer zijn, kunnen langs dit kanaal een achtergestelde lening verkrijgen.

- Voor starters kan de achtergestelde lening niet meer bedragen dan 300.000 euro. Daarnaast kan de lening niet hoger zijn dan het bedrag van de IWT- subsidie.

- Voor KMO's die geen starter meer zijn, kan de achtergestelde lening tot 800.000 euro bedragen. Voor zowel starters als geen starters kunnen de IWT-subsidie en de achtergestelde lening niet meer uitmaken dan 80% van de totale projectkost. De voorwaarden van de achtergestelde lening kunnen als volgt worden samengevat:

- Een duurtijd tot 6 jaar na afloop van het IWT- project;

- Een verlaagde intrestvoet op de eerste 300.000 euro, die overeenstemt met de Europese
referentierentevoet voor soortgelijke kredieten (momenteel 3,70%). Op het bedrag boven de 300.000 euro wordt 4% extra aangerekend (momenteel dus 7,70%);

- Uitstel van terugbetaling en interestbetaling tot 3 jaar na afloop van het IWT-project. Ondernemers die langs dit kanaal een achtergestelde lening van Vinnof willen verkrijgen, dienen dat kenbaar te maken aan het IWT samen met hun subsidieaanvraag.


3. Rechtstreekse bij het Vinnof:
Innovatieve starters kunnen ook rechtstreeks bij Vinnof terecht voor een investering. In dat geval zal Vinnof zelf het dossier analyseren en in functie daarvan beslissen om al dan niet in de onderneming te investeren.
De investering gebeurt onder de vorm van een kapitaalparticipatie of een converteerbare achtergestelde lening. Elke Vinnof-investering moet gepaard gaan met een cash-investering vanwege een private partij ten belope van minstens 25% van de Vinnof-investering. Het Vlaams Innovatiefonds kan een inbreng doen gelijk aan 80% van de totale financiering. Het maximum financieringsbedrag bedraagt 500.000 euro.
Ondernemers die een aanvraag willen indienen voor een rechtstreekse Vinnof-investering, kunnen daartoe de nodige documenten downloaden op de website www.vinnof.be.

persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. 02 552 61 00
Frank Beckx, persattaché
tel. 02-552 61 10
e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be


---