Een opgemaakte pdf-versie kan je downloaden op www.doel2020.org (archief nieuwsbrief).

Nieuws uit Doel
Nieuws en standpunten over het dorp dat niet weg wil

Electronische nieuwsbrief van Doel 2020 - 11 maart 2006 - jg. 9 - nr. 1

Inhoud:

* Editoriaal: Nieuwe inwoners brengen Doel tot leven
* Weer twee nieuwe marktkramers bij
* Doelse Feesten & Duimen voor Doel-festival op 5 en 6 augustus
* Vlaamse overheid weigert discussie over verloedering in Doel
* Vragen bij hervormingsplannen van Freddy Willockx
* Intercommunale-directeur Bart Casier gaat uit de bocht
* Doel. De bevroren emoties
* Overweldigende opkomst voor nieuwjaarsreceptie Doel 2020
* Den IJskelder in gebruik genomen

----------
Editoriaal : Nieuwe inwoners brengen Doel tot leven

Met de (uiterst) langzame voltooiïng van het Deurganckdok, wordt hoe langer hoe duidelijker dat de Antwerpse haven de grenzen van haar groei bereikt heeft. Dat weerhoudt de verschillende overheden er niet van om inzake Doel de verrottingsstrategie verder te zetten.

Toen de Vlaamse Regering in 2001 beloofde om de leefbaarheid van Doel te garanderen tot minimum (!) 2007, was het voor iedereen duidelijk dat deze leefbaarheid stond of viel met het bewoonbaar en ter beschikking houden van de leeggekomen woningen in Doel.

Kandidaat-bewoners kregen echter te horen dat op basis van het zogenaamde terugkooprecht (dat was verleend aan de verkopers), de overheid in de onmogelijkheid was de woningen te verhuren. Dat bleek al snel weinig meer dan een goedkope leugen. Maar het resultaat was wel dat tientallen bewoonbare huizen snel aftakelden, of prijs werden gegeven aan de grijpgrage handen van roversbenden. Zo gingen niet alleen instapklare gezinswoningen naar de verdoemenis. Ook verschillende historische gebouwen liet men wetens nillens onherstelbaar verminken. Daaronder de 17de eeuwse Rubenshoeve, zonder twijfel één van de meest waardevolle gebouwen uit de ganse streek.

De voorbije jaren heeft Doel 2020 er alles aan gedaan om die problematiek aan te kaarten. Er zijn weinig geledingen van de administratie of ministeriële kabinetten die wij niet bezocht hebben. Maar het was alles boter aan de galg. Zelfs het gemeentebestuur van Beveren keek verveeld weg telkens we de situatie aankaarten over deze Beverse deelgemeente waar ze niets meer over mogen, willen of durven vertellen.

In de geesten van al deze dames en heren was het probleem Doel immers definitief van de kaart. Nog een kwestie van tijd en het laatste verzet zou wegsmelten als sneeuw voor de zon. Zij hebben inmiddels moeten vaststellen dat ze zich (opnieuw) vergist hebben.

Bij ontstentenis van een overheid met enige zin voor verantwoordelijkheid, namen afgelopen jaar tientallen kandidaat-bewoners op eigen initiatief een huis in beheer. Daardoor groeide de Doelse bevolking aan met méér dan 150 zielen!

Het is niet het enige waarmee het dorp zijn levenskracht bewijst: Huizen worden opnieuw opgeknapt, tuintjes gefatsoeneerd, marktkramers komen wekelijks langs. En door de toenemende sociale controle komt er, eindelijk, een eind aan het vandalisme en de roverij. Het heeft er de schijn van dat men zich van overheidswege, met de toevloed aan nieuwe bewoners, een ander scenario gedroomd had.

Geconfronteerd met de herleving van het dorp weet het Bevers gemeentebestuur vooralsnog niets anders te bedenken dan... een systematische weigering tot inschrijving in de gemeente van iedereen die een huis van het verval redt. Aansluiting van water en elektriciteit wordt nieuwe bewoners zo moeilijk als mogelijk gemaakt. Bovendien wordt elke rechtstreekse dialoog met de Doelse gemeenschap stelselmatig vermeden.

"Recht op wonen", "openheid", "dialoog", "waardering voor de vrijwilliger" etc...: het blijft vreemd vast te stellen dat al wat in Vlaanderen bijzondere aandacht krijgt, in Doel van nul en generlei waarde is.

Doel 2020

----------
Weer twee nieuwe marktkramers bij

Jan Braem staat al enkele maanden elke donderdag (van 15 tot 19 uur) met zijn groentenkraam aan dorpscentrum De Doolen in Doel. Inwoners kunnen er verse groenten, fruit en brood kopen. Ondertussen zijn er weer twee nieuwe marktkramers bijgekomen.

Op maandagnamiddag, van 13 tot 15 u, staat Tania aan de kerk met verse eieren en aardappelen, alsook brood op bestelling. Daarnaast heeft ze ook seizoensgebonden artikelen mee: de volgende weken zullen dat paaseieren, paasmandjes en andere paasdecoratie zijn. Tania is bereid zakken aardappelen thuis af te leveren, en als het om grotere hoeveelheden gaat wil ze ook op zaterdagvoormiddag bestellingen aan huis brengen. Bestellen kan telefonisch of per SMS op nr. 0479-21 93 42.

Ook op maandag, tussen 16 en 19u aan de kerk, staat er een kraam met verse gebraden kippen, hamburgers en andere vleeswaren.

Dorpscentrum De Doolen ondersteunt deze initiatieven van harte en verwelkomt alle marktkramers die naar Doel willen komen. Wie geïnteresseerd is, kan contact opnemen met Johan De Vriendt, tel. 0479-990 671.

----------
Doelse Feesten & Duimen voor Doel-festival op 5 en 6 augustus

Het Duimen-voor-Doel folkfestival zal dit jaar plaats hebben op zaterdag 5 en zondag 6 augustus. De Scheldewijding & Doelse Feesten gaan hetzelfde weekend door, op zondag 6 augustus. Wil u deelnemen aan de rommelmarkt of de ambachtenmarkt, als marktkramer, straatanimator of muziekgezelschap? Wil u een infostand van uw vereniging? Of heeft u zin om mee te helpen aan de organisatie van deze feesten? Neem dan vrijblijvend contact op met:

Werkgroep Scheldewijdingsfeesten
R. Van Buel, Engelsesteenweg 80, 9130 Doel
tel.: 03-575 88 11, rudiger.van.buel@village.uunet.be

----------
Vlaamse overheid weigert discussie over verloedering in Doel

Het VTM-programma Recht op Antwoord wilde begin 2006 een uitzending maken over de verloedering van Doel. De inwoners waren op het appél, maar de Vlaamse overheid weigerde aan het programma mee te werken, wellicht om haar democratische overtuiging te illustreren.

Door de pers gepubliceerde beelden van huizen die beheerd worden door nieuwe bewoners versus verloederde panden die zogezegd "onder controle staan van de overheid", maakten intussen duidelijk dat de verloedering in Doel grotendeels het werk is van de overheid zelf. Met die gegevens wilde Recht op Antwoord een uitzending verzorgen over de feitelijke situatie in Doel en tevens peilen naar wie verantwoordelijk is voor dit alles.

Oorspronkelijke en nieuwe bewoners verklaarden zich akkoord mee te werken, maar de Vlaamse overheid weigerde een gesprek aan te gaan met de Doelenaars. Geen discussie dus in Recht op Antwoord over de manier waarop de overheid met ons geld (de leegstaande panden in Doel zijn aangekocht met Vlaams overheidsgeld) omspringt. Evenmin over hoe de Vlaamse regering haar beloften inzake het leefbaar houden van Doel rijmt met haar verrottingsstrategie in het dorp.

Het Vlaamse beleid heeft te pas en te onpas de mond vol over democratische besluitvorming, maar doet er terzelfdertijd alles aan om elk open gesprek over die besluitvorming te ontlopen.

In Doel heersen, door de kortzichtigheid van de Vlaamse overheid, mensonwaardige toestanden. Doel 2020 hoopt dat de Vlaamse overheid inziet dat zij een gesprek hierover niet kan blijven uitstellen. Wij, van onze kant, blijven ter beschikking om mee te zoeken naar een constructieve oplossing waarin iedereen zich kan vinden.

----------
Vragen bij hervormingsplannen van Freddy Willockx

Doelenaars zien geen belemmering meer voor heropbouw

In een interview begin deze week stelt de burgemeester van Sint-Niklaas Freddy Willockx (SP.A) dat een tweede dok op de linker Scheldeoever "momenteel niet aan de orde" is.

"De havenontwikkeling moet nu pauzeren. We zullen in 2010 wel zien. Zolang er geen waarborgen zijn voor een verbetering van de mobiliteit in het Waasland en de leefbaarheid van de Wase polderdorpen, is een tweede dok op de linker Scheldeoever uitgesloten", aldus Willockx.

Daarmee wordt voor de zoveelste keer op rij duidelijk dat er van een verdere havenuitbreiding in het Waasland geen sprake meer is. Dat de kans groot is dat de Haven van Antwerpen inderdaad de grenzen van haar ruimtelijke groei heeft bereikt.

Het impliceert dat er ook geen enkele reden meer is om niet opnieuw in Doel te investeren. Het Waasland kampt met een chronisch tekort aan betaalbare woningen. Waar zit hem dan de logica om circa 150 woningen in Doel bewust leeg te laten staan?

Doel 2020 juicht Willockx' pleidooi voor democratisering en zijn uitspraak "dat niet langer in achterkamertjes wordt gepraat over zo'n belangrijk maatschappelijk gebeuren" toe. Wij kunnen niet anders dan hopen dat de burgemeester meent wat hij zegt. Doel 2020 is ten allen tijde bereid om zijn deel bij te dragen aan een constructieve oplossing. We hopen van hem hetzelfde.

----------
Intercommunale-directeur Bart Casier gaat uit de bocht

Volgens Bart Casier, directeur van de Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Land van Waas, tasten de nieuwe bewoners in Doel de leefbaarheid verder aan en brengen ze een golf van criminaliteit mee. Die uitspraak zorgde in Doel voor verontwaardiging. De 'leefbaarheidsmaatregelen' voor Doel die de Intercommunale nu in het vooruitzicht stelt, lijken echter vooral gericht op het handhaven van het vernietigingsscenario.

Gedurende jaren voeren de Maatschappij Deckers en de Intercommunale Land van Waas, die het feitelijk beheer waarneemt van de huizen in Doel, een echte verrottingsstrategie. Méér dan 300 gezinnen deden reeds een aanvraag voor een huis in Doel maar op vijf jaar tijd werden er nog maar 30 huizen toegewezen. Ondertussen worden leegstaande huizen systematisch leeggeplunderd en gevandaliseerd zonder dat er opgetreden wordt. Ondanks het feit dat de bewoners smeekten om maatregelen gaf de Intercommunale géén kik.

Deze onhoudbare situatie is eindelijk omgekeerd door de kandidaat-bewoners zélf. Die hebben dan maar op eigen houtje een huis in beheer genomen. Op die manier kreeg Doel het afgelopen jaar méér dan 100 nieuwe bewoners. En het verschil is merkbaar. Huizen worden weer opgeknapt en onderhouden, het vandalisme en de diefstallen nemen zienderogen af.

Zoals in elk Vlaams dorp zorgt dit soms voor spanningen. Zoals in elk Vlaams dorp zijn er mensen die zich aan niets gelegen laten. Maar nieuwkomers worden wel systematisch op hun plichten gewezen én er is weer een minimum aan sociale controle. Ook het sociale leven in het dorp herpakt zich. Doel heeft zelfs opnieuw een mini-wasserette en enkele wekelijkse marktkramen.

Nu probeert Bart Casier dus zijn onkunde en nalatigheid te verbergen achter leugens en laster. Niet de zogenaamde krakers maar wel zijn eigen Intercommunale probeert al jaren Doel de doodsteek te geven door verhuring te weigeren en de boel systematisch te laten verrotten. De zogenaamde 'krakers' waar Casier het over heeft zijn over het algemeen nette jongelui die, in tegenstelling met wat Casier vertelt, géén elektriciteit aftappen maar netjes hun rekening betalen en hun huis onderhouden. Liever dan een vergelijk te zoeken met de nieuwe bewoners laat mijnheer Casier, waar mogelijk, elektriciteit én water afsnijden.

Doel 2020 zet zich jaar en dag in voor een zo goed mogelijk samenleven van 'oorspronkelijke' en 'nieuwe' Doelenaars, van autochtonen en allochtonen. Daarbij staan we op het terrein alleen. Zonder steun van welke instantie dan ook. Doel 2020 weet over wie en wat het spreekt. Mijnheer Casier duidelijk niet. De wijze waarop de directeur van een Intergemeentelijk Samenwerkingsverband een groot deel van de bewoners van Doel criminaliseert is beschamend én onaanvaardbaar.

----------
Doel. De bevroren emoties

In het Cultureel Centrum Elzenveld te Antwerpen loopt nog tot 5 maart een fototentoonstelling over Doel van Anne Mathen, Françoise Resler en Cyriel Van Tilborgh. Doel 2020 was aanwezig op de vooropening.

Jacques De Haes, afgevaardigd bestuurder Elzenveld, gaf in zijn verwelkoming het positieve opzet van de tentoonstelling weer. De kunstenaars wilden Doel positief in de kijker stellen en de Doelenaars hiermee een hart onder de riem steken.

Spijtig genoeg volgde daarop een toelichting van Antwerps schepen Tuur Van Wallendaele. Die liet duidelijk merken niet erg op te lopen met mensen die nu nog in Doel wonen. Ook de boodschap van de laatste spreker, Kurt Van Eeghem, was anti-Doel. Tuur en Kurt hadden voor Doel maar een boodschap: "boeltje pakken en wegwezen". Dit tot grote spijt van de kunstenaars die vooraf niet wisten wat in die speeches aan bod zou komen.

De tentoonstelling loopt nog tot 5 maart 2006 van do t/m zo, van 12u30 tot 17u30, in Cultureel Centrum Elzenveld, Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen.

----------
Overweldigende opkomst voor nieuwjaarsreceptie Doel 2020

Niets dan glunderende gezichten op de nieuwjaarsreceptie van Doel 2020, die zaterdag in januari in de gerestaureerde IJskelder. Er was veel jong en mooi volk komen opdagen op deze bijzonder feestelijke bijeenkomst.

In zijn welkomstwoord wees Jan Creve er op dat Doel 2020 zijn tiende jaar van actie ingaat. Hij dankte uitdrukkelijk eresenator Ferdinand De Bondt die zich, ondanks zijn leeftijd, dagdagelijks inzet voor het behoud van Doel en de polders.

Creve had het over een bewogen 2005 waarbij Doel - op een moment dat men er van overheidswege van overtuigd was dat het dorp definitief de genadeslag had gekregen - weer als een duiveltje uit een doosje sprong. Het festival Duimen voor Doel was een schot in de roos. En de komst van de nieuwe Doelenaars liet het dorp op een onvermoede manier heropleven.

"Dat die komst ook voor spanningen en wrijvingen zorgt, is onvermijdelijk. Samenleven is niet altijd gemakkelijk. Maar in plaats van die pijnpunten uit te vergroten, willen wij deze gemeenschap heropbouwen. Stukje bij beetje. De ervaringen van het afgelopen jaar hebben ons bewezen dat dat mogelijk is", aldus Creve.

Daarna richtte Guido Van Mieghem, voorzitter van de Landelijke Gilde van Doel, zich tot de nieuwe Doelenaars: "Wie zich in Doel wil vestigen is van harte welkom", aldus Van Mieghem, "maar wie naar hier komt om te roven of te vernielen, wens ik een spoedig vertrek toe." Het bezorgde hem een warm applaus bij de grote groep aanwezige nieuwkomers.

Van Mieghem beschreef de strijd van de Doelse gemeenschap tegen de Antwerpse dreiging. Hij hekelde de lafheid van de verschillende overheden en de manier waarop onder het mom van 'groen' de boeren van hun erf verjaagd worden, hun gronden worden afgenomen. Toch had hij ook woorden van hoop want "in de jaren '70, na de bouwstop, was Doel nog méér verloederd, nog méér in verval dan nu. De jaren '80 hebben dat, eveneens dankzij de komst van nogal wat nieuwkomers, helemaal omgedraaid".

Het 'huisbalorkest' van de Antwerpse folkclub Den Heksenketel speelde daarna tot in de late uurtjes voor een dankbaar publiek. Af en toe werd er zelfs een dansje gepleegd, terwijl buiten rond een open vuur warme wijn werd geschonken. (Bron: De Wase Koerier)

----------
Den IJskelder in gebruik genomen

Met de nieuwjaarsreceptie van Doel 2020 wordt ook 'den IJskelder' in dorpscentrum De Doolen officieel in gebruik genomen. Den IJskelder, ook wel bekend als 'de kouwe klas', is een losstaand lokaal op het terrein van de vroegere gemeenteschool van Doel. Toen de jongeren van Vrijbuiter vijf jaar terug hun intrek namen in de gemeenteschool was 'de kouwe klas' een complete ruïne.

Maar er was dringend meer ruimte nodig op de Doolen. Sedert een half jaar werd er vrolijk gebroken en geruimd. Er werden nieuwe ramen en deuren geplaatst. Het plafond werd vernieuwd. Electriciteit en waterleiding gelegd. Dat alles door een ploeg vrijwilligers die er alles aan hebben gedaan om het pand tijdig klaar te krijgen.

Voortaan kan u er regelmatig terecht voor een glas én veel gezelligheid.

----------
Korte berichten

Meefietsen voor het goede Doel?

Fons Mees zoekt nog een of twee personen om mee te fietsen naar Santiago de Compostella. Deze fietstocht voor het behoud van Doel zal plaatsvinden in mei of juni 2006. Geinteresseerden kunnen Fons contacteren op tel. 03-568 02 18, gsm 0478-62 68 89 of via benegora@antwerpen.be.

Camermanstraat

De heemkundige vereniging 'Het Land van Beveren' stelde vast dat het straatnaambordje van de Camermanstraat in Doel verdwenen is. Het gemeentebestuur van Beveren brengt momenteel nieuwe straatnaamborden aan met extra informatie. Op het oude bordje stonden de data "1882-1969" vermeld, verwijzend naar. mgr. Jozef Eugeen Camerman die missionaris was in de Verenigde Staten. De Doelse straatnaam verwijst echter naar Petrus Camerman, geboren in Doel op 6 mei 1792. De vereniging vraagt nu dat de Camermanstraat een nieuw bord krijgt met de juiste informatie.

Frankfurter Allgemeine

De prestigieuze Duitse krant bracht op 27 december 2005 een paginagroot artikel over Doel, onder de titel "Doel muss bleiben". In de reportage komen o.a. Doel 2020-ers Guido Van Mieghem en Marina Apers ruim aan bod.

Nieuwe wijkagent voor Doel en Kallo

Op 1 maart a.s. krijgen Doel en Kallo een nieuwe wijkagente: Christel De Laat uit Beveren. Zij vervangt Jozef Van Hove (60) die op pensioen gaat. Christel De Laat heeft al 6 jaar interventiewerk achter de rug. Haar vaste spreekuur in Doel blijft dinsdag van 17 tot 20 uur, in het voormalige gemeentehuis. Ook op woensdag is ze in Doel aanwezig.

'Bulldozing Belgium'

Onder deze titel maakte de Britse fotograaf Kevin Saidler een 'foto-essay' over Doel. Je vindt zijn verslag (in het Engels), samen met een reeks prachtige kunstfoto's, op: Doelenaars kunnen terecht bij de advocaten van Doel 2020 voor juridische hulp of advies i.v.m. onteigeningen, huurproblemen of het woonrecht. Meld je bij Marina Apers (Scheldemolenstraat 61, tel. + fax: 03/575 88 62, marina.apers@belgacom.net), die de zaak zal doorspelen. Ook kandidaat-inwoners kunnen daar terecht.

Een dag in Doel voor groepen

Wil je met je vereniging of vrienden een aangename dag doorbrengen in het pittoreske Doel en in de Scheldepolders? Doel 2020 organiseert voor groepen een volledig dagprogramma, dat je zelf kunt samenstellen: een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinge, de kerncentrale, een rondleiding in het dorp, een fietstocht langs de Schelde... Onze gidsen-inwoners leiden je door hun dorp tot aan de werf van het Deurganckdok, en besluiten de dag in de voormalige gemeenteschool die gerestaureerd werd tot een gemeenschapscentrum. Desgewenst leggen wij voor jou contacten met een café, een restaurant enz. Meer informatie: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71, doel_forever@belgium-mail.com.

Wij hebben uw financiële hulp broodnodig !

Help ons onze juridische strijd verder te zetten en deze nieuwsbrief nog ruimer te verspreiden. Alle beetjes helpen om Doel op de kaart te houden! Je kan storten op rek. nr. 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, met vermelding "steun".

Verspreid ons van Veurne tot Maaseik

Met deze tweemaandelijkse nieuwsbrief wil Doel 2020 iedereen in Vlaanderen bereiken die met Doel sympathiseert (of invloed kan uitoefenen). Ken je mensen die dit zouden moeten ontvangen, stuur dan hun adres (er is ook een papieren versie) of e-mailadres aan: Rudi Van Buel, Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, doel_forever@belgium-mail.com. De opgemaakte papieren versie kan je thuisgestuurd krijgen door storting van 5 euro op rek. nr. 418-6058891-29 m.v.v. "papieren nieuwsbrief".

----------
Dit is de e-versie van 'Nieuws uit Doel'. Een opgemaakte pdf-versie kan je downloaden op www.doel2020.org (archief nieuwsbrief).