Ingezonden persbericht

Expositie De droom van Poliphilus

De verbeelding van een eeuwenoud verhaal

AMSTERDAM, 20060223 -- Beeldhouwerscollectief ABK exposeert in de Hortus Botanicus rond het klassieke verhaal over de avontuurlijke zoektocht van Poliphilus naar zijn geliefde Polia. Met deze prachtige expositie opent de Hortus het seizoen 2006 getiteld; "Liefde in de Hortus".


Al eeuwenlang is de myhte rondom het boek, Hypenerotomachia Poliphili (1499), minstens zo intrigerend als het verhaal zelf. Waar komt het verhaal vandaan? Van wie is het? En waar gaat het over? Poliphilus droomt over de liefde. Over zijn liefde voor de goudgelokte Polia, voor de architectuur van de Oudheid en voor de pracht van de natuur.
Geïnspireerd door dit verhaal, hebben door de eeuwen heen al vele kunstenaars en architecten beelden gemaakt, stadswijken ontworpen en luisterrijke tuinen aangelegd. In 2005 lieten ook kunstenaars van het van beeldhouwerscollectief ABK zich verleiden door het boek en zo ontstond een unieke expositie waarmee het verhaal opnieuw verteld wordt. Een selectie van deze ontwerpen is nu te zien in de Hortus. De beelden nemen u mee op reis door Poliphilus' droom, tonen u fascinerende momentopnames en zetten u op een kort zijspoor met bewerkingen van aan het verhaal gerelateerde thema's.

Het boek, dat al in 1499 werd geschreven wordt nu, na meer dan vijf eeuwen, voor het eerst uitgegeven in een Nederlandse vertaling. Ike Cialona vertaalde dit meesterwerk en Uitgeverij Atheneum - Polak & van Gennep zal deze, gedrukt in de oorspronkelijke letter en met bijzondere illustraties, dit voorjaar uitbrengen.

De expositie is te bezoeken van 11 maart tot en met 17 april (2e paasdag) in de Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a, Amsterdam. De Hortus is van maandag t/m vrijdag open van 9.00 tot 17.00, op zaterdag en zon- en feestdagen van 10.00 tot 17.00.

Voor meer informatie zie www.dehortus.nl onder programma of www.abk-info.nl onder actueel




Hortus Botanicus Amsterdam