Ministerie van Algemene Zaken


1red16578
10-3-2006, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD,

OVER DE GEVOLGEN VAN DE UITSLAG VAN DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VOOR HET

KABINET

WALLAART:
Er is een kleine verandering te merken in het taalgebruik van premier Balkenende. Ik heb hem zichzelf nog nooit horen typeren als een 'gepassioneerd politicus'. Maar als je hem vraagt naar welke radicale wijzigingen dit kabinet door gaat voeren, ho maar!


BALKENENDE:
Het kabinet gaat natuurlijk het beleid niet radicaal wijzigen. Dat zou dom zijn.

WALLAART:
U gaat me toch niet vertellen dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zonder gevolgen blijft?


BALKENENDE:
Als u het heeft over het radicaal wijzigen van beleid, dan komt bij mij het gevoel op van: hebt u niet van een partij als de PvdA gehoord dat zij het roer radicaal om zouden gooien wanneer men in het Torentje zou zitten.

WALLAART:
Oh, die hebben wel een lijstje klaarliggen hoor .


BALKENENDE:
Dat zullen we dan wel zien. Ik heb geen indruk dat al die hervormingen die we hebben doorgevoerd zullen worden teruggedraaid. Maar dat zullen we wel zien als het zo ver mocht komen. Wat ik vandaag in het kabinet heb gemerkt is dat men natuurlijk teleurgesteld is - het zou ook gek zijn als je dat niet zou zijn bij zo'n uitslag - maar wel dat er een gemotiveerd stel mensen zat, dat vol van overtuiging is dat het werk dat gedaan moet worden.

WALLAART:
Niemand die zei: jongens, zullen we niet eens uit een ander vaatje gaan tappen?


BALKENENDE:
Dat niet. Als ik zie hoe de ministers en staatssecretarissen opereren - die weten dat we destijds dit werk hebben gedaan omdat wij hebben gezegd: wij willen dat de wachtlijsten in de zorg worden teruggedrongen. Dat is gelukt. We hebben te maken met de vacatures in het onderwijs. Die zijn teruggedrongen. Er moest een keer iets gebeuren met het zorgstelsel, met de WAO en met de administratieve lasten. Met die hele agenda van verandering zijn we druk bezig en we zien steeds meer resultaten. Wat ik vandaag vooral zag zijn bewindslieden die overtuigd zijn dat deze agenda nodig is en die ook met vol engagement die agenda willen afmaken.

WALLAART:
Dit moet om gek van te worden zijn voor de kiezers: ze geven u massaal een pak slaag; en wat zegt het kabinet? 'jongens we gaan gewoon op de oude voet door'.


BALKENENDE:
Waar heeft de kiezer uiteindelijk het meest aan? Dat praat ik even niet van deze week, want dat was natuurlijk een vervelende uitslag. Ik praat over de kiezer die volgend jaar voor de vraag staat: we hebben nu een kabinet gehad; dat heeft vier jaar gezeten; hebben ze gedaan wat ze hebben beloofd?

WALLAART:
Misschien wil de kiezer wel dat het kabinet naar ze luistert?


BALKENENDE:
Daarom zeg ik net: wat hield de burger bezig in 2002-2003? Dat was de wachtlijsten in de zorg. Dat was dat mensen zich onveilig voelden. Al die punten daar zien we dat mensen kunnen zien dat het kabinetsbeleid effect heeft. Dat moet ook worden gemeld. Wat het allerbelangrijkste is, is dat de koek wordt versterkt in Nederland; dat de economische ontwikkeling vooruit gaat. Dat gebeurt op het ogenblik. Er komen banen bij. Dat is de situatie.

WALLAART:
Is er bij u nou nooit een spoor van twijfel of u wel op juiste weg bent?


BALKENENDE:
Je moet als politicus altijd jezelf recht in de ogen kunnen kijken. Ik ben niet iemand die zich zomaar opzij laat zetten door peilingen en ook niet door deze uitslag. Omdat ik de vaste overtuiging heb dat wanneer je nu ineens dingen anders zou gaan doen, dan ben je geen knip voor de neus waard.

WALLAART:
Geen spoor van twijfel dus .?


BALKENENDE:
Dan ben je bezig met zwalkend beleid. Dat heb ik nooit gewild. Dat zou ik ook nooit doen. Het betekent wel dat je onder ogen moet zien: waarom is het zo gegaan? Waarom zijn burgers ontevreden? Natuurlijk heeft dat ook te maken met het communiceren, met het ingaan op wat burgers ten diepste bezig houdt.

WALLAART:
U moet het beter uitleggen .?


BALKENENDE:
Uitleggen klinkt ook weer zo afgezaagd. Ik vind wel dat je moet proberen naast mensen te staan. Wat zijn de problemen, de vragen waar je mee zit? Maar ook vooral: het perspectief hebben; dat je weet: natuurlijk zijn het moeilijke jaren geweest, maar het is allemaal niet voor niets geweest.

WALLAART:
Doet het u persoonlijk niets? Ik ben met u mee geweest op campagne, van deur tot deur. Mensen doen beleefd en vriendelijk tegen u, maar in de beslotenheid van het stemhokje keren ze u massaal de rug toe. Dat moet toch pijn doen?


BALKENENDE:
Het is natuurlijk niet leuk, zo'n uitslag. Ik ben ook een mens van vlees en bloed. Ik zou ook liever hebben gezien dat het anders was.

WALLAART:
Waarom heeft Wouter Bos het zo goed gedaan, volgens u?


BALKENENDE:
Dat is een beetje het spiegelbeeld van de regeringspartijen. Hij zit hoog in de peilingen. Hij heeft niet de moeilijke maatregelen hoeven nemen die wij doen.

WALLAART:
Misschien vindt de kiezer wel dat hij een beter verhaal heeft dan u .


BALKENENDE:
Dat is een niet helemaal faire vergelijking, want wij staan met onze voeten in de modder; wij hebben moeilijke maatregelen moeten nemen. Wij hebben moeten zeggen: we moeten ombuigen. Wij vragen loonoffers. Er is geen ruimte voor inkomensverbetering.

WALLAART:
Maar goed, zij komen ook ieder jaar met keurige tegenbegrotingen. Ze hebben allemaal wethouders in grote steden die ook verantwoordelijkheid nemen.


BALKENENDE:
Stel dat er nu een regering zou zijn geweest waarin de PvdA had gezeten op dit moment. Het staat voor mij vast dat ook een PvdA in deze jaren had gestaan voor moeilijke maatregelen. Laat niemand doen alsof dat niet het geval is. Dan was de situatie ook anders geweest voor die partij.

WALLAART:
Herkent u in Wouter Bos niet iets van de Jan Peter Balkenende uit het voorjaar van 2002?


BALKENENDE:
Hoezo?

WALLAART:
Nou, fris . onbevangen . het alternatief voor een heel gehaat zittend kabinet .?


BALKENENDE:
U zegt dat nu zo. Laten we volgend jaar maar beoordelen, hoe het is als we aan het eind van de rit zijn. Waar ik wel aan hecht, is dat mensen geëngageerd zijn in de politiek. Wouter Bos is prima het land in gegaan. Dat heeft hij gewoon goed gedaan. Geen enkel misverstand daarover. Maar het gaat er om dat je politiek bedrijft met hartstocht. Dat doet hij en dat doe ik ook.

WALLAART:
U heeft ook nog een paar coalitiepartners, D66 en VVD. Allebei ook dik verloren. Hoe verwerkt u zoiets met elkaar?


BALKENENDE:
Dat gebeurt natuurlijk in de eerste plaats in de partijen zelf. Ik heb met Willibrord van Beek gesproken, uiteraard omdat hij de nieuwe fractievoorzitter is. Ik heb uiteraard contact gehad met Jozias van Aartsen. Die heeft gemeend op zijn gronden te moeten zeggen: ik stop er mee.

WALLAART:
Dat is nogal een ingrijpende wijziging. Kan dat zomaar in een kabinet?


BALKENENDE:
Een fractievoorzitter die zegt, om hem of haar moverende redenen: 'ik stop er meer', dat heb je te respecteren. Boris Dittrich heeft hetzelfde gedaan.

WALLAART:
Dat kan dus zomaar in uw kabinet?


BALKENENDE:
Dit was een afweging van de fractievoorzitter van de VVD. Die dingen gebeuren in de politiek. Het enige punt is wel: wat betekent dat uiteindelijk voor de rest van je kabinetsperiode en met name: kan het destabiliserend werken voor je kabinet.

WALLAART:
Zou het?


BALKENENDE:
Ik heb eerlijk gezegd het gevoel er aan overgehouden, zowel van contacten met Lousewies van der Laan als met Willibrord van Beek - en dat geldt natuurlijk sowieso voor de CDA-fractie - dat men van deze kabinetsperiode een succes wil maken en zeer gemotiveerd is om door te gaan.

WALLAART:
U houdt dus koers. Maar welke garantie hebt u dat u daar in mei 2007 voor beloond wordt?


BALKENENDE:
Je hebt in de politiek nooit garanties. Alsof de uitslag van volgend jaar al bekend zou zijn! Wat ik zelf meegemaakt heb in 2001: dat was een tijd dat alles aan het veranderen was. De paarse periode liep op een einde. Het CDA had een grote crisis op dat moment. Wie had gedacht in oktober 2001 dat het CDA aan het langste eind zou trekken?

WALLAART:
Dat is beetje wishful thinking, dat snap ik wel. Maar zullen we eens naar Paars kijken? Ook zij hadden in het laatste jaar mooie groeicijfers, lastenverlichting voor de burger. Prestaties dus en dat werd ook niet gepruimd door de kiezer.


BALKENENDE:
Er zit een verschil tussen Paars-I en Paars-II. Na Paars-I was het zo dat iedereen zei: deze coalitie moet gewoon door. Dat was geen kwestie van discussie en het CDA verloor toen in '98 zetels. Aan het einde van Paars-II was de situatie anders omdat er toen iets anders ging ontstaan. Weliswaar waren de groeicijfers goed, maar de burger die zegt: men kan wel mooie verhalen hebben in Den Haag, maar mijn moeder krijgt dat medisch onderzoek niet; of: ik ben bang in de tram of in de metro. Kortom, de agenda van de bevolking was toen heel anders dan wat men in Den Haag met elkaar besprak.

WALLAART:
Misschien is dat nu ook wel zo .


BALKENENDE:
Daarom zeg ik: we zullen volgend jaar zien wat de resultaten zijn, welk verhaal wij hebben te vertellen en hoe burgers dat dan lezen. (letterlijke tekst, ongecorrigeerd, LV)