29
30
31
/> Maart 2006

Grootste Noordzeeferry feestelijk gedoopt
'King of Scandinavia' vanaf 11 maart op DFDS-route naar Newcastle In IJmuiden is woensdag de cruiseferry `King of Scandinavia' van de Deense ferrymaatschappij DFDS Seaways officieel gedoopt. Dat gebeurde door mevrouw R. Moberg, echtgenote van commissaris A.C. Moberg van DFDS A/S. De `King of Scandinavia' is de grootste cruiseferry op de Noordzee. Het schip komt zaterdag 11 maart naast het zusterschip, de Queen of Scandinavia, in de vaart op de route IJmuiden
- Newcastle.
Afbeelding
Mevr. R. Moberg voltrekt de doop van de King of Scandinavia, de nieuwe cruiseferry van DFDS en de grootste in haar soort op de Noordzee

Genodigden
De feestelijke plechtigheid werd door vele genodigden bijgewoond, onder wie de hoofddirectie van de moederorganisatie DFDS A/S, de directie van DFDS Seaways Nederland en tientallen belangstellenden op de kade bij de Felison Terminal in IJmuiden.

Veel publiek
Direct na het stukslaan van de champagne tegen de boeg van het schip, werden honderden ballonnen opgelaten. Later vandaag maakt het schip als `King of Scandinavia' een eerste kennismakingsvaart over het Noordzeekanaal naar Amsterdam. Ook daar wordt langs de oevers van het kanaal veel belangstelling voor verwacht van het publiek.

Capaciteit
De komst van King of Scandinavia op de route IJmuiden - Newcastle betekent voor DFDS Seaways een forse capaciteitsuitbreiding. Het schip vervangt de veel kleinere Duke of Scandinavia. Met deze strategische keuze onderstreept DFDS Seaways haar vertrouwen in de route IJmuiden - Newcastle alsmede het groeiperspectief dat zij voor ogen heeft.

Verdere groei
Sinds de start van de route, net tien jaar geleden in 1995, heeft deze een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Het passagiersaantal is in deze jaren verveelvoudigd, van 69.000 in 1995 tot ruim 475.000 in 2005. De ferrymaatschappij verwacht dankzij de nieuwe, extra capaciteit de groei komende jaren te continueren.

Afbeelding
Artist impression van de King of Scandinavia, de grootste Noordzeeferry, die woensdag is gedoopt en zaterdag 11 maart in de vaart komt

Passagiers
King of Scandinavia biedt plaats aan 1.700 passagiers, Duke of Scandinavia aan 1.120. Ook het aantal hutten is veel groter, 543 tegenover 399, evenals het tonnage (31.396 BRT tegenover 19.589 BRT). Het autodek van King of Scandinavia biedt ruimte voor 600 personenauto's en telt 1.400 meter laadruimte voor vrachtwagens en trailers. Hiermee is ook de vrachtcapaciteit fors vergroot. .
Faciliteiten
King of Scandinavia is een luxe cruiseferry met veel faciliteiten en comfort. Afgelopen week waren op het schip meer dan 130 vaklieden aan het werk om het schip helemaal aan te passen aan de hoge DFDS Seaways standaard. Zo heeft de passagier de keuze uit diverse restaurants, bars, een nachtclub, twee bioscopen, een aantal winkels, een kinderclub, een casino, een panorama lounge en diverse hutcategorieën.

Showprogramma
Deze variëren van een Economy hut tot een Commodore Deluxe hut. Commodore passagiers hebben tevens exclusief toegang tot een eigen Commodore Lounge, voorop het schip. Iedere avond verzorgt een professionele dansgroep een showprogramma aan boord. Introductie
DFDS Seaways laat ook haar klanten meegenieten van een reeks aantrekkelijke introductie-aanbiedingen. Hiervoor is een speciale folder gemaakt met MiniCruises en korte vakanties naar Noord Engeland en Schotland.

Mini-cruise
Zo is er al een 3-daagse MiniCruise vanaf EUR 57 per persoon. De folder is verkrijgbaar bij het reisbureau of op www.dfdsseaways.nl. Op de route IJmuiden - Newcastle van DFDS Seaways varen continu twee schepen. Naast King of Scandinavia vaart ook m.s. Queen of Scandinavia op de route, met een vrijwel gelijke passagierscapaciteit.

Zes schepen
DFDS Seaways is met zes passagiersschepen marktleider in ferryverbindingen op de Noordzee. DFDS Seaways maakt deel uit van de DFDS Group. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kopenhagen - Denemarken.

Noot voor de redactie,