Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bijzondere tentoonstelling LIQUID van Helmut Smits in het Glaspaleis

Van zaterdag 11 maart tot en met zondag 7 mei 2006 is het werk van de Rotterdamse kunstenaar Helmut Smits te zien op niveau + 1 van het Glaspaleis. Helmut Smits maakt speciaal voor het Glaspaleis de tentoonstelling LIQUID met 6 nieuwe installaties. Zo is er een zwarte vleugel te zien waarvan twee poten zijn verhoogd waardoor de openstaande klep weer waterpas komt en zorgt een filterinstallatie ervoor dat Coca-Cola weer wordt teruggebracht tot schoon drinkwater. Openingstijden Glaspaleis: ma t/m za van 9 tot 23 uur, zo van 11 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Helmut Smits is een veelzijdig kunstenaar. In zijn oeuvre zijn werken te vinden als een Mickey Mouse van observatiespiegels en een voetbalstadion van fruitkistjes gevuld met groente en fruit. Helmut Smits maakt ook werk in de publieke ruimte. Zo maakte hij een drie-traps fontein van opblaasbare zwembadjes en sorteerde hij alle auto's in een Rotterdamse straat op kleur. Ook zijn vormgeving is spitsvondig en geestig. Smits maakt objecten als lampen, stoelen en tafels van alledaagse voorwerpen en gebruikt deze op zo'n manier dat er een onalledaags effect ontstaat.

Alex de Vries, auteur en adviseur op het gebied van beeldende kunst zegt het als volgt, 'zijn kwaliteit is dat hij in iedere situatie een innerlijke tegenstrijdigheid kan waarnemen, waarvoor hij een vindingrijke oplossing aanreikt in een raadselachtig eenvoudig beeld.' En ook de VPRO, waarvoor Smits filmpjes maakte voor Villa Achterwerk, roemt hem in de VPRO-Gids als 'Helmut Smits, de origineelste kunstenaar van Nederland'.

www.helmutsmits.nl
www.glaspaleis.nl

In het Glaspaleis zijn gehuisvest: Muziekschool Heerlen, Openbare Bibliotheek Heerlen, Stadsgalerij Heerlen, Architectuurcentrum Vitruvianum, filmhuis De Spiegel en de horecagelegenheden.
Glaspaleis, venster op cultuur Bongerd 18 Heerlen 045 - 5772200 www.glaspaleis.nl

////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz/ Reggie Berkers
J.Schmeitz8@heerlen.nl/ R.Berkers@heerlen.nl
045-5772203/ 045-5772271