PERSBERICHT
Commissie adviseert raad over begrotingstekort
Op weg naar sturend perspectief voor Sittard-Geleen
Sittard-Geleen, 10-03-2006 - De raad van de gemeente Sittard-Geleen ontvangt vandaag het advies van de commissie 'tijd voor keuzes'. Volgens deze commissie zijn er voldoende ombuigingsmogelijkheden voor de gemeente Sittard-Geleen om het dreigend financiële tekort van ¤ 11 mio in 2009 op te vangen. Voorwaarde is wel, dat de raad bereid is keuzes te maken. Dit is de belangrijkste conclusies uit het rapport. Zonder ingrijpen op het bestaande beleid kan het tekort oplopen tot wel ¤ 20 mio. De commissie heeft nu zeventien aanbevelingen geformuleerd waarmee de nieuwe raad aan de slag kan gaan. Naar verwachting gaat het rapport een belangrijke rol vervullen bij het formatieproces van het nieuwe college.
Na de begrotingsbehandeling in december 2005 heeft de raad een onderzoekscommissie ingesteld, met de opdracht een advies uit te brengen over de wijze waarop de gemeente op lange termijn tot een sluitende begroting kan komen. 'Out of the box' en 'weg van de gebaande paden', geeft de commissie een oordeel over de financiële situatie. Dat doet zij met een duidelijke focus op besturen. Wat leren we van de huidige situatie? En minstens zo belangrijk: wat kan worden gedaan om tot een gezond financieel perspectief voor Sittard-Geleen te komen? In de korte tijd die voor uitvoering van het onderzoek beschikbaar was,zijn door de commissie, na bestudering van beschikbaar en nieuw materiaal aanbevelingen gedaan. Een ambtelijke werkgroep heeft de commissie in dit traject bijgestaan.
De commissie ziet veel trends en ontwikkelingen die onontkoombare gevolgen hebben voor de bedrijvigheid in de stad en het voorzieningenniveau. Zoals een krimpend inwonersaantal en risico's in de ontwikkeling van de industriële bedrijfstak. Voor een groot deel, zo stelt de commissie, is dit niet beïnvloedbaar door de gemeente, maar de gemeente kan wel een goede rol spelen en bijdragen aan ontwikkelingen in samenleving en welzijn.
Het rapport 'Tijd voor keuzes' geeft aan dat de komende periode voor de gemeente Sittard-Geleen niet makkelijk is. Immers: kiezen doet altijd wel iemand pijn. Het is niet alleen een duidelijke opgave deze keuzes te (durven) maken, maar deze democratisch vastgestelde keuzes óók als raad uit te dragen. Kiezen voor een gezonde (financiële) toekomst is niet het werk van de commissie, maar van de raad. De commissie reikt met dit rapport mogelijkheden aan die kunnen helpen bij dat proces. De commissie is erin geslaagd het rapport direct na de gemeenteraadsverkiezingen aan te kunnen bieden, zodat het in het formatieproces van de nieuwe coalitie zijn rol kan vervullen.
De commissie bestaat uit mevrouw A.G.M. van de Vondervoort, waarnemend burgemeester van de gemeente Drechterland en oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken; mevrouw mr. M.E.J. Goldsmits, algemeen directeur en gemeentesecretaris van de gemeente Sittard-Geleen; de heer prof. dr. A.F.A. Korsten, hoogleraar bedrijfs- en bestuurswetenschappen aan de Open Universiteit Nederland en Bijzonder Hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Maastricht; de heer drs. P.G.J.M. Jussen RA, partner bij Deloitte Accountants en de heer P.H.M.M. Geenen, wethouder middelen van de gemeente Sittard-Geleen.
Sittard-Geleen is de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen, de rijke groenvoorzieningen en de grote sportinfrastructuur voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.
Gemeente Sittard-Geleen