Llink


LLinke Soep


vr 10 maart 2006 van 20:00 uur tot 21:00 uur op Radio 1

deze aflevering

ONTKNOPING ÜBERSEKSUEEL VAN HET JAAR

Eindelijk weten we wie het geworden is: de Überseksueel van het Jaar.

De strijd lijkt vanaf het begin al gestreden: Chris Zegers staat sinds de opening van de stemming met kop en schouders bovenaan. Maar deze week, na het telefoongesprek met Najib Amhali in de uitzending, ontbrandt er toch nog een felle strijd. Najib haalt in en staat tot de laatste stemmingsdag gelijk met Chris. Wie heeft gewonnen? Je hoort het in de uitzending, waarin Marijn de Fallus met het geitenwollensokje aan de winnaar overhandigt...

Wat is ook weer een überseksueel? De Volkskrant schreef er vorige week over: De ideale man is überseksueel. Hij is maatschappelijk succesvol en veegt een dag in de week zijn agenda schoon voor een pappadag. Hij gedraagt zich een beetje macho, maar niet teveel. Hj heeft een sterke persoonlijkheid, maar laat net zo makkelijk z'n onzekerheden zien. Hij is begrijpend en invoelend en wil tegelijkertijd een vrouw met een sterke persoonlijkheid naast zich. Hij houdt van mannenzaken, zoals auto's en voetbal. En hij ziet er ook nog lekker en verzorgd uit. De überseksueel is stoer, nonchalant en empatisch, met gevoel voor stijl. En, niet onbelangrijk: de überseksueel is maatschappelijk betrokken. Volgens de 'uitvinder' van de überseksueel, de Amerikaanse trendwatcher Marian Salzman (die ook de metroman uitvond), zet hij zich zelfs actief in voor een betere wereld.

Liften naar Wit-Rusland

We bellen weer even met de Amsterdamse studente Anna Kogut. Ze was in de vorige uitzending ook al te horen, vlak voor ze met andere studenten liftend naar Wit-Rusland vertrok. Met lekke schoenen, door sneeuw en regen, langs tochtige benzinestations... En dat allemaal voor een belangrijk doel: de studenten willen, met het oog op de naderende presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, aandacht vragen voor de mensenrechtenschendingen in dat land. De president, Aleksandr Loekasjenko, houdt als laatste Europese leider een dictatuur in stand. Hebben Anna en de andere studenten Wit-Rusland gehaald? En hebben ze genoeg aandacht gekregen voor de toestand in dat land?