Ministerie van Justitie

Persbericht

Justitieel Casusoverleg verbetert samenwerking in jeugdstrafrechtketen 10 maart 2006
Het Justitieel Casusoverleg (JCO), een overleg tussen Openbaar Ministerie, politie en Raad voor de Kinderbescherming over jeugdige delinquenten, heeft de samenwerking in de jeugdstrafrechtketen verbeterd. Dit blijkt uit het onderzoek Evaluatie Justitieel Casusoverleg Jeugd, dat is verricht in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie door IVA Beleidsonderzoek en Advies. Het casusoverleg is in het kader van het actieprogramma aanpak jeugdcriminaliteit van het ministerie van Justitie in 2003 landelijk ingevoerd.

Het JCOdraagt bij aan vroegtijdige afstemming van activiteiten van de partners die het strafrechtelijk proces vorm geven: Openbaar Ministerie, Politie en Raad voor de Kinderbescherming. Het doel van het JCO is om een snelle, samenhangende en effectieve reactie op strafbaar gedrag van jeugdigen mogelijk te maken en zo bij te dragen aan het voorkomen van recidive en het afglijden van jongeren naar een criminele carrière. Verder draagt het casusoverleg bij aan de filtering van zaken met het oog op een verkorting van doorlooptijden in de strafafdoening. De afstemming van de aanpak van de jongere richt zich op een kwaliteitsverbetering in strafafdoening en snellere doorverwijzing naar hulpverlening.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat in alle arrondissementen één of meerdere JCOen actief zijn. In totaal bijna zeventig. Het standaard JCO waarin alleen Openbaar Ministerie, politie en Raad voor de Kinderbescherming zitting hebben, komt in de praktijk weinig voor. Meestal schuiven meerdere organisaties aan tijdens het overleg.

Ook blijkt er tussen de verschillende JOCen een diversiteit aan werkvormen te bestaan, behalve het aantal overlegpartners, zijn dat het soort zaken dat aan de orde komt en het werkproces.

Minister Donner van Justitie heeft het Openbaar Ministerie gevraagd nadere voorstellen te doen over standaardisatie en grenzen aan de lokale vrijheid van het JCO.

Informatiesysteem
De verschillende JCOen hebben aangegeven behoefte te hebben aan een ondersteunend informatiesysteem, waarin gegevens van de ketenpartners over een jongere worden samengebracht om een adequate reactie op een strafbaar feit te bevorderen en de verdere afhandeling te monitoren. Donner schrijft in de brief aan de Kamer dat er op korte termijn zon ondersteunend informatiesysteem komt. Het in Rotterdam ontwikkelde JCO-support systeem zal hiertoe landelijk beschikbaar worden gesteld. Dit systeem brengt per casus informatie bij elkaar uit de systemen van Openbaar Ministerie, politie en Raad voor de Kinderbescherming. Bovendien ondersteunt het systeem het bedrijfsproces door vastlegging en signalering van de gemaakte afspraken.