Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 08-03-2006

Bus brengt diabeteszorg dichtbij huis

Vanaf juni 2006 zal de eerste Nederlandse Diabetesbus gaan rijden door Amsterdam. Dit mobiele zorgcentrum biedt diabetespatiënten de mogelijkheid om dichtbij huis hun jaarlijkse controles in één keer uit te voeren. Deze week tekenden zorgverzekeraar Agis en de Stichting Diabeteszorg Amsterdam-Oost en Amsterdam-Centrum hiervoor een samenwerkingsovereenkomst.

Met 65.000 nieuwe patiënten per jaar is diabetes een van de snelst in omvang groeiende chronische ziektes in Nederland. De Diabetesbus is bestemd voor diabetespatiënten met Diabetes Mellitus type 2. Deze vorm van diabetes wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd en kan vaak met een dieet, al dan niet in combinatie met bloedglucoseverlagende tabletten, worden behandeld. Een groeiend aantal patiënten met dit type diabetes wordt met insuline-injecties behandeld. Bij diabetes kunnen op termijn ernstige complicaties ontstaan. Tijdige herkenning en goede zorg zijn van groot belang om deze complicaties te voorkomen.

Mensen met DM type 2 krijgen jaarlijks meerdere controles. Hiervoor bezoeken zij niet alleen de huisarts, maar ook diverse andere hulpverleners. Daar komen zij voor onder andere onderzoek van de ogen, de voeten, het instellen op insuline en voedingsadviezen. Daarnaast vindt laboratoriumonderzoek plaats. Het kost een diabetespatiënt veel tijd om alle betrokken hulpverleners te bezoeken; hij krijgt te maken met bureaucratie en regelgeving en het is niet altijd duidelijk waarvoor hij waar moet zijn.

Met de komst van de Diabetesbus ontstaat voor patiënten met Diabetes Mellitus type 2 één loket. Patiënten blijven onder behandeling van de huisarts, maar de noodzakelijke jaarlijkse controles vinden voortaan plaats in de Diabetesbus. De Diabetesbus die op verschillende plaatsen in Amsterdam-Oost en Amsterdam-Centrum zal staan, beschikt over meerdere spreekkamers en apparatuur om de benodigde onderzoeken te verrichten. In de Diabetesbus werken diabetesverpleegkundigen en diëtistes. Bij problemen en complicaties kan direct een beroep worden gedaan op de deskundigheid van een internist uit het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). De Diabetesbus zal zich in eerste instantie richten op Amsterdam-Oost en Amsterdam-Centrum, maar kan zijn activiteiten ook naar andere delen van Amsterdam en daarbuiten uitbreiden.

Zorgverzekeraar Agis maakt zich sterk voor goede diabetesbegeleiding waarbij de coördinatie bij de huisarts ligt. De ideeën achter de Diabetesbus passen goed binnen Diagis, het diabetesprogramma van de zorgverzekeraar. De Stichting Diabeteszorg Amsterdam-Oost en Amsterdam-Centrum is opgericht door het OLVG en de 1ste Lijn Amsterdam. De laatstgenoemde organisatie geeft adviezen aan hulpverleners als huisartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen om de zorg aan patiënten beter en efficiënter te organiseren.