KPMG


Pensioenfonds heeft nauwelijks oog voor duurzaam beleggen

10 maart 2006

Nederlandse pensioenfondsen hebben nauwelijks oog voor duurzaam beleggen. Afgezien van een zo optimaal rendement en een solide wijze van beleggen, stellen de fondsen nauwelijks milieu-, sociale of ethische voorwaarden aan de bedrijven waarin wordt belegd.

De meeste fondsen hebben geen idee of zij beleggen in onethische of onduurzame activiteiten en zijn zich onvoldoende bewust van de risicos die zij met de beleggingsportefeuille lopen. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat bijna 70% van de Nederlandse fondsen geen belang hecht aan de vraag of de ondernemingen waarmee zij zaken doen duurzaam beleggen en de risicos en kansen van de belegging nauwelijks meenemen in het beoordelen van de ondernemingen. Toch denkt ruim 40% van de fondsen dat duurzaam beleggen op de lange termijn bijdraagt aan het beleggingsrendement.

Pensioenfondsen kunnen volgens Edward Snieder van KPMG Financial Services met hun beleggingsbeleid bijdragen aan duurzame ontwikkeling en door middel van risicobeheersing tegelijkertijd het rendement positief beïnvloeden. Snieder: De Nederlandse fondsen laten deze mogelijkheid echter ten onrechte liggen. Risicos noch kansen worden meegenomen in het beoordelen van ondernemingen. Men laat de korte termijn vaak prevaleren boven de lange termijn. Juist van pensioenfondsen, die van nature een lange termijnhorizon hanteren van 35 jaar, zou je anders verwachten.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt volgens Snieder overduidelijk dat de Nederlandse pensioenfondsen worstelen met de dilemmas die het duurzaam beleggen omgeven. Snieder: Deze dilemmas hebben bijvoorbeeld te maken met wetgeving en rendement. Een belangrijke vraag is of duurzaam beleggen past binnen het wettelijke kader en de verantwoordelijkheid van pensioenfondsen om solide te beleggen Veel fondsen ervaren duurzaam beleggen als arbitrage van doelstellingen, als een keuze tussen rendement en de wereld verbeteren. Het is echter maar de vraag of een duurzaam beleggingsbeleid ten koste gaat van het rendement of het risicoprofiel van de totale beleggingsportefeuille.

Pensioenfondsen die duurzame ontwikkeling willen meenemen in het beleggingsbeleid beschikken volgens Snieder over een aantal mogelijkheden. Snieder: Voorop staat natuurlijk dat de fondsen duurzaamheid integreren in de beleggingsbeslissingen. De huidige vormen van duurzaam beleggen maken geen geïntegreerd onderdeel uit van het beleggingsbeleid. Daarnaast moeten zij als verantwoordelijk aandeelhouder ondernemingen aanspreken op milieuonvriendelijk en sociaal onverantwoord gedrag. Verantwoord aandeelhouderschap in de vorm van een dialoog en stemgedrag kan maatschappelijke meerwaarde hebben vanwege effecten op reputatie en oriëntatie van ondernemingen. Dit kan leiden tot een lager risicoprofiel in de beleggingsportefeuille. Vervolgens kan een institutionele belegger vanuit haar klantrol de markt van analisten en vermogensbeheerders beïnvloeden. En tot slot is het van groot belang dat de pensioenfondsen verantwoordelijkheid afleggen over het gevoerde beleid. Hierdoor ontstaat interactie met het brede publiek en met de deelnemers in het bijzonder.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2006 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.