Opkomst China kan redding voor Europa zijn

Smo

Uitgekiende strategie kan zorgen dat Europa de BRIC-landen de baas blijft

De Europese economie is in verwarring. De snelle opkomst van landen als India en China (de 'BRIC's') zet Europa voor het blok. Banen verdwijnen in snel tempo naar lagelonenlanden en onderling protectionisme steekt plots de kop op. Is voor Europa het spelletje uit? Volgens publicist Hillen (verbonden aan SMO) ligt de zaak anders: de opkomst van de BRIC's kan juist de redding voor de Europese economie betekenen. Europa bezit een goede uitgangspositie om aan de BRIC's te verdienen.

Maar om de kansen te benutten moet Europa heel snel orde op zaken stellen. Dit vergt een nieuw soort leiderschap. Europese leiders moeten het aandurven om een offensieve strategie te volgen en om het perspectief en de te brengen offers open met de burgers te bespreken.

De BRIC's komen er aan

Landen als China, India, Rusland en Brazilië (de BRIC's) maken momenteel een snelle groei door. Ze dienen zich aan als de economische grootmachten van de toekomst. Het rijke Westen heeft duidelijk veel moeite om aan deze nieuwkomers te wennen. De gevolgen zijn dan ook verstrekkend, niemand ontkomt er aan: de financiële markten raken uit balans, de energieprijzen stijgen, de arbeidsmarkt verandert en de burger is in verwarring. Met name voor Europa zijn de gevolgen ingrijpend. Ons continent verliest zijn schaalvoordelen en zijn voorsprong op vele gebieden. Tegelijk bezit Europa op enkele terreinen een goede uitgangspositie om met succes op de opkomst van de BRIC's in te spelen.

Europa heeft perspectief, maar staat voor lastige keuzes

De BRIC's introduceren nieuwe spelregels in de economie. Dat dwingt de drie 'oude spelers' (de EU, de VS en Japan) tot aanpassing en tot een kritische zelfreflectie. Het lijkt dat Europa van deze drie het best met de nieuwe spelregels uit de voeten kan. Maar ingrijpende aanpassingen zijn hiervoor noodzakelijk:
Europa moet in snel tempo de switch maken van een industriële samenleving naar een kennismaatschappij. Met alle moeilijke hervormingen van dien. De vorming van de interne markt moet in hoog tempo verder. Protectionisme leidt tot achteruitgang.
In de concurrentiestrijd met de BRIC's heeft de EU samenwerking met landen als Turkije hard nodig.

Nieuw Europees leiderschap

Voor Europese leiders vergt dit niet alleen lef, maar ook de communicatieve vaardigheden om de Europese burgers inzicht over te brengen en ze een perspectief te bieden. Noodzakelijk is om het hele verhaal te vertellen, niet alleen de noodzakelijke offers.

De BRIC's gekraakt. Hoe Europa kan concurreren met giganten in opkomst Auteur: Mr. M.Ph. Hillen. 84 pagina's, met samenvatting. De eerste onafhankelijke analyse van de opkomst van de BRIC-landen. Verschenen bij SMO in Den Haag.