Beurs Leraar en loopbaan in De Doelen - Rotterdam
PERSBERICHT
Inschrijving geopend - 60 stands - 45 workshops - 24 debatten en lezingen
De Doelen - Rotterdam - 10 en 11 maart - Leraar en loopbaan
dé carrièrebeurs voor het onderwijs
Leraren niet op zoek naar het grote geld, maar verandering en verdieping
Utrecht - 24 januari 2006 - De beurs Leraar en loopbaan wordt een groots evenement voor basis- en voortgezet onderwijs: twee dagen lang is in de Doelen in Rotterdam alles te vinden op het gebied van professionalisering. Of het nu gaat om een cursus om meer te weten over dyslexie, het opleidingenaanbod voor schoolmanager, de mogelijkheden van de levensloopregeling, de kansen voor een andere baan, hoogbegaafdheid, omgaan met agressie, de gevolgen van de Wet beroepen in het onderwijs, of bijvoorbeeld nieuwe didactische concepten. Interessant voor iedereen die in het basis- of voortgezet onderwijs werkt. Minister Maria van der Hoeven sluit het congres af in een debat met starters in het onderwijs over hun carrièremogelijkheden.
In het onderwijs hebben scholing en professionalisering al een stevige basis. Met de nieuwe Wet beroepen in het onderwijs lijkt het versterken van de bekwaamheid van leraren alleen maar toe te nemen: de wet verplicht werkgevers en werknemers om samen te werken aan verdere kwaliteitsverbetering van het personeel. De Algemene Onderwijsbond heeft deze ontwikkeling aangegrepen om de eerste professionaliseringsbeurs Leraar en Loopbaan te organiseren. Inschrijven voor de beurs - 10 en 11 maart - voor leraren uit basis- en voortgezet onderwijs kan vanaf vandaag op de website www.leraarenloopbaan.nl Aan alle scholen in basis- en voortgezet onderwijs wordt deze en de komende week de speciale beurscatalogus toegestuurd.
Carrièrekansen genoeg in het onderwijs: een andere taak, verdieping van het vak, het begeleiden van nieuwe collega's, directeur worden, overstappen naar een andere onderwijssector. Leraren willen graag verandering. Zij zijn in hun loopbaan alleen niet op zoek naar het grote geld, maar naar uitdaging en verdieping. Onderzoek van de AOb naar de carrièrewensen van leraren laat zien dat vier van de tien over willen stappen naar een andere onderwijssector. De overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs is daarbij het populairst. Eén op de drie wil graag een speciale taak op zich nemen, zoals remedial teacher of begeleider van nieuwe docenten. Ongeveer een kwart denkt na over een baan als manager. Op de beurs Leraar en loopbaan kunnen zij terecht voor nascholing, cursussen en vervolgopleidingen op dit terrein. Het volledige onderzoek vindt u op www.leraarenloopbaan.nl
Op de beurs is een enorm aanbod te vinden aan opleidingen, cursussen en informatie. Schooladviesdiensten presenteren hun aanbod. Lerarenopleidingen (pabo's, opleidingen voortgezet onderwijs, universitaire lerarenopleidingen) zetten hun nascholingsaanbod in de etalage. Vacaturebureaus en schoolbesturen werven personeel. Onderwijsorganisaties als het ministerie, SBL en Kennisnet zijn er aanwezig. AOb-scholing helpt bij de loopbaanplanning en de juridische dienst van de bond beantwoordt vragen over de voetangels en klemmen bij een overstap. Het ABP geeft inzicht in pensioenen, Loyalis informeert over de levensloopregeling. Het uitgebreide workshop- en lezingenprogramma geeft extra kleur aan al dat aanbod om ter plekke kennis te maken met alle aanbieders.
Workshops en lezingen
Tijdens de beurs leraar en loopbaan organiseren de ruim 60 standhouders 45 workshops en 24 debatten en lezingen. De Algemene Onderwijsbond verzorgt het openings- en slotdebat, waar vuurwerk wordt verwacht. In het openingsdebat staat de onderwijscarrière centraal, bij het slot kijken we met minister Maria van der Hoeven naar de positie van starters. Interessant wordt ook het debat Kennis of Google over de positie van vakinhoud in het voortgezet onderwijs.
Vrijdag 10 maart 13.30 Openingsdebat:
Onderwijs: fuik of carrière met een inleiding van hoogleraar Marc Vermeulen, debat onder leiding van Marten Kircz (leraar Nederlands, hoofdbestuurder AOb)
Vrijdag 10 maart 18.00
De ideale schoolleider met Nico van Kessel (ITS), debat onder leiding van Robert Sikkes (AOb)
Zaterdag 11 maart 12.30
Kennis of Google - de toekomst van de vakken in het voortgezet onderwijs, debat onder leiding van Marten Kircz (leraar Nederlands, hoofdbestuurder AOb)
Zaterdag 11 maart 14.00 - Slotdebat
Een soepele start - over beginners in het onderwijs, met onderwijsminister Maria van der Hoeven, debat met starters onder leiding van Robert Sikkes (AOb)
Leraar en loopbaan is een initiatief van de Algemene Onderwijsbond en wordt gesponsord door Loyalis en dagblad Trouw
---
Meer informatie bij Robert Sikkes (woordvoerder Algemene Onderwijsbond) 06-12967847 of Marion van der Windt (beursmanager Leraar en loopbaan) 030-2989266
AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl
Algemene Onderwijsbond