Ingezonden persbericht


PERSBERICHT FFII --


---

09/03/06

Raadpleging Gemeenschapsoctrooi schiet ernstig tekort
---

De "Vragenlijst over het octrooistysteem in Europa" van de EU heeft ernstige tekortkomingen, aldus de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII), een internationale informatierechtengroep gevestigd in München.

"Het eerste probleem met deze raadpleging is dat zij in een groot aantal Europese talen niet beschikbaar is." zegt de voorzitter van de FFII, Pieter Hintjens. "En als men de raadpleging probeert te beantwoorden dan blijkt dat praktisch onmogelijk voor de gemiddelde ondernemer, omdat daar heel veel achtergrondkennis voor nodig is."

De voorzitter van de FFII heeft een open brief
(http://consultation.ffii.org/Open_Letter/) naar de voorzitter van de Europese Commissie Barroso en de verantwoordelijke commisarissen (McCreevy en Wallström) gestuurd om zijn bezorgdheid over de procedure te uiten en doet vier eenvoudige aanbevelingen om de raadpleging te verbeteren.

De FFII heeft klachten ontvangen over het exclusieve karakter van de raadpleging van talloze midden- en kleinbedrijven uit heel Europa. In de nieuwe EU lidstaten is de kennis van het Engels lang niet zo algemeen als in Westeuropa. "We eisen officiële EU documenten in het Pools", zegt Ignacy Miedzinski, directeur van BPSC sa, een Pools IT bedrijf. "Het werken met Franse, Duitse of Engelse teksten is duur en kost veel tijd en werpt een echte barrière op om aan zulke raadplegingen te kunnen deelnemen."

Laura Creighton, oprichter van Sekans, een Zweeds fonds voor risico-investeringen, is het hiermee eens: "Juist voor zo'n belangrijk onderwerp, waarover al jaren gedebateerd wordt, zouden we verwachten dat het midden- en kleinbedrijf veel beter van informatie voorzien zou worden."

In Portugal vinden we een vergelijkbare situatie. Het wordt bedrijven zo onmogelijk gemaakt deel te nemen aan de behandeling door de Commissie. Joachim Carvalho, the directeur van X64 Lda., een Portugees IT-bedrijf, zegt: "Het lijkt er echt op dat wij niet geacht worden deel te nemen aan dit proces. Voor zover ik kan zien, kunnen alleen experts in de Europese patentwetgeving deze enquete beantwoorden."

De FFII waarschuwt dat beide voorstellen van de Europese Commissie, het gemeenschapsoctrooi en de EPLA in combinatie met de London Agreement, kunnen leiden tot invoering van softwarepatenten op Europese schaal, ook al lijkt het niet de bedoeling om het materiële octrooirecht te veranderen.

Onvoorwaardelijke toetreding tot het Europees Octrooi Verdrag door de Gemeenschap betekent het witwassen van de EOB praktijk met betrekking tot softwarepatenten: de gewraakte praktijk wordt Gemeenschapsrecht.

Pieter Hintjens: "De Commissie doet voorstellen voor goedkopere en makkelijker verkrijgbare octrooien en promoot het misverstand dat meer octrooien meer innovatie betekenen. Het aanmoedigen van octrooiinflatie en het toestaan van uitbreiding van het octrooisysteem in sectoren waar octrooien schadelijk zijn, zou een ramp zijn voor de EU."

De FFII heeft een gedetailleerde analyse gemaakt van de vragenlijst van de Commissie op http://consultation.ffii.org/ en roept alle betrokken bedrijven op deel te nemen aan de raadpleging. Een PDF versie is beschikbaar op http://consultation.ffii.org/Downloads. Er is inmiddels een Nederlandse tekst voorhanden van de raadpleging en beantwoording kan in het Nederlands.


---

Nadere Informatie

---


* FFII website over raadpleging:
http://consultation.ffii.org/


* Permanent link to FFII press release:
http://consultation.ffii.org/Press_Release/


* Vrijschrift persberichten:
http://mailman.vrijschrift.nl/pipermail/news/


---

Contact

---

Ante Wessels
ante at vrijschrift.org
tel +31 (0)6 100 99 063


---

Over FFII -- http://www.ffii.org

---

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 500 leden, 1400 bedrijven en 80.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.

______________