Socialistische Partij

Helder signaal bij Voorjaarsoverleg: eerst grenzen stellen, dan pas grenzen open

09-03-2006 * Actievoerders van de SP en FNV Bondgenoten vormden vanmorgen een `picket line' bij het gebouw van de Sociaal Economische Raad (SER) in Den Haag. Kabinet, vakbonden en werkgevers kwamen daar bijeen voor het Voorjaarsoverleg, waar het beleid voor de komende maanden wordt doorgesproken. De demonstranten drongen er op aan de grenzen voor werknemers uit nieuwe EU-landen niet verder te openen voordat wordt ingespeeld op huidige en voorzienbare problemen.

Polen in actie tegen uitbuiting

De laatste jaren worden steeds meer mensen uit nieuwe EU-lidstaten in Nederland uitgebuit. Dit leidt tot concurrentievervalsing op de arbeidsmarkt, waardoor bijvoorbeeld Nederlandse vrachtwagenchauffeurs moeilijker aan werk komen en veel kleine ondernemers, zoals aannemers en monteurs, opdrachten verliezen. Onder meer premier Balkenende en minister De Geus ontvingen uit handen van Poolse werknemers kroppen sla en bakjes champignons met daarop stickers met hun uurlonen van tussen de 1,90 en 5,70 euro.

De SP is, net als FNV Bondgenoten, voor het vrij verkeer van werknemers in de EU. Het is echter verstandiger om de grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten in Midden- en Oost Europa niet verder openstellen. Eerst moeten wetten en regels worden aangepast om de uitbuiting serieus te bestrijden, verdringing op de arbeidsmarkt tegen te gaan en oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden en lonen onmogelijk te maken.

De SP verspreidde vanmorgen een pamflet met het motto `Eerst grenzen stellen, dan pas grenzen open'. Onder de actievoerders was Jan de Wit, Tweede-Kamerlid voor de SP: "Ongereguleerd of slecht gereguleerd vrij verkeer van werknemers heeft negatieve gevolgen, het wordt misbruikt om Poolse werknemers en Nederlandse werknemers tegen elkaar uit te spelen, het zorgt voor werkloosheid hier en een tekort aan vakmensen in Polen. We moeten geen onnodig grote risico's nemen met onze arbeidsmarkt en ondernemersklimaat. We doen er verstandig aan eerst onze wet- en regelgeving af te stemmen op het veranderende Europa. Pas als die maatregelen effectief zijn komt het verder openen van grenzen aan de orde."
Zie ook:
* Rapport 'Open grenzen, eerlijk werk'