Socialistische Partij

Actie bij Voorjaarsoverleg voor compensatie en tegen verder openen grenzen

07-03-2006 * De SP houdt donderdagochtend vanaf 08.00 uur een 'picket line' bij de ingang van het gebouw van de Sociaal Economische Raad. Er wordt gepleit voor compensatie van verloren koopkracht en tegen het volledig open zetten van de grenzen voor goedkope arbeid uit Midden- en Oost-Europa. De actie bij de SER zal duren tot ongeveer 11.30 uur. Behalve SP'ers zullen onder meer leden van FNV Bondgenoten demonstreren tegen een volledig vrij verkeer van werknemers.

De SP voert onder het motto `Geen zuur maar zoet: Compensatie moet!' actie voor compensatie van het koopkrachtverlies weer ongeveer half Nederland sinds 1 januari mee te maken heeft. Marijnissen eerder deze week: "In plaats van de werkgevers en twee keer modaal te laten profiteren moeten de mensen die gedupeerd zijn gecompenseerd worden. De regering kan niet langer doen alsof hiervoor geen geld beschikbaar is, door de hogere energieprijzen zijn immers ook de aardgasopbrengsten hoog. Het is nu puur een kwestie van politieke wil. Als het kabinet niet over de brug komt, bewijst het dat het zich niets gelegen laat liggen aan de gevolgen van de onbezonnen stelselwijziging en de stijgende energieprijzen. Het niet verlagen van de zorgtoeslag is dan niet meer dan een zoetje in de azijn, en dat smaakt heel smerig."

De SP drukt vakbonden, werkgevers en het kabinet op het hart dat de grenzen nu niet verder open moeten. De problemen worden dan nog groter. In de komend drie jaar moeten maatregelen gelijk loon voor gelijk werk garanderen, en eerlijke kansen voor onze jongeren.

Een ongeremde toestroom van arbeidskrachten uit nieuwe EU-lidstaten werkt ontwrichtend. Veel Poolse werknemers worden nu al uitgebuit, Nederlandse werknemers worden verdrongen en kleine ondernemers uit de markt geduwd. Het `nee' tegen de Eurogrondwet was ook een `nee' tegen blinde liberalisering van de internationale arbeidsmarkt en de oneerlijke concurrentie die daaruit volgt.

De actie begint donderdag om 8:00 uur voor het gebouw van de SER aan de Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag, vlak bij station Den Haag Centraal. Kom ook!