Gemeente Steenbergen

Traverse en gemeente Steenbergen
Klantgerichtheid door succesvolle samenwerking

De samenwerking tussen het Algemeen Maatschappelijk Werk en de gemeente Steenbergen in het project "Kijk op de Vraag" is succesvol. De samenwerking is klantgericht. Vrijdag 24 februari jl. hebben Traverse en de gemeente het eindrapport gepresenteerd en toegelicht.

De gemeentelijke afdeling sociale zaken en het Algemeen Maatschappelijk Werk hebben in 2005 veertig huisbezoeken gebracht bij inwoners van de gemeente Steenbergen met een bijstandsuitkering. Beiden hebben zoveel mogelijk de belemmeringen in kaart gebracht die betrekking hebben op de toetreding tot de arbeidsmarkt. Verder is gekeken naar hoe om te gaan met concrete hulpvragen of het doorverwijzen naar andere instanties. De klant en de initiatiefnemers zijn uiterst tevreden over de aanpak. Het is een succes geweest. Positief was de persoonlijke en oprechte benadering van de klant. Wat betreft het toetreden op de arbeidsmarkt, heeft vooral de praktische aanpak tot tevredenheid geleid. Waar nodig werd er direct gehandeld.

Door beide onderzoeken tegelijk te doen hebben de onderzoekers ervaren dat het zoeken naar werk veel relaties heeft met de financiële mogelijkheden van persoon en gezin. 50 Procent financiële probleemsituaties zijn naar voren gekomen. Voor de gemeente is dit aanleiding om met dit gegeven rekening te houden bij het opleggen van een sollicitatieplicht aan mensen met een uitkering. Het dubbele onderzoek blijkt eveneens effectief knelpunten in beeld te brengen bij armoedebestrijding, volksgezondheid en welzijn en vooral om daar zo snel mogelijk iets aan te doen.

Het eindrapport wordt na de verkiezingen besproken in de commissie Inwonerszaken, nadat de cliëntenraad sociale zaken/wvg daarover advies heeft uitgebracht.