Gemeente Halderberge


oude chefs burgerzaken openen tentoonstelling (9 maart 2006)

Tentoonstelling toont leven burger in dokumenten

Van 9 maart tot 6 april is in de raadzaal van het gemeentehuis te Oudenbosch de tentoonstelling Burgers beschreven en bediend te zien. De tentoonstelling biedt een interessant en verrassend beeld van de Nederlandse bevolkingsregisters en alles wat daarmee samenhangt. Aktes, aangiften, identiteitsbewijzen en verkiezingsperikelen komen aan bod en maken duidelijk hoe de gemeente werkt.

De opening werd verricht door de oude chefs Burgerzaken van de voormalige gemeenten Hoeven, Oud Gastel en Oudenbosch, respectievelijk de heren J.H. Baart, P.C.J. Berkelmans en A.L.J.M. van Aalst.

Niet alleen geeft de tentoonstelling een goed beeld van de boekhouding van de bevolking, ze kweekt tevens begrip voor de gemeentelijke organisatie en haar werkwijze.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken heeft op basis van jarenlang verzamelwerk deze interactieve tentoonstelling samengesteld waarin verleden, heden en toekomst van de burgerlijke stand en bevolkingsregistratie wordt gepresenteerd.

Burgers beschreven en bediend is een mooie gelegenheid het reilen en zeilen van de gemeente van dichtbij mee te maken.

De tentoonstelling, die een oppervlak beslaat van zon 70 m2, is ook bijzonder geschikt voor het onderwijs. Het verband met de gemeenteraadsverkiezingen is ook gemakkelijk te leggen. Speciaal voor klassen bestaat ook de mogelijkheid om de afdeling Burgerzaken te bezoeken.

De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis (mits er geen vergaderingen en huwelijken plaatsvinden): dagelijks van 9.00 tot 17.00, vrijdags tot 12.00 uur en op maandagavond van 18.30 tot 19.00 uur.

Gemeentebode Otto van Dijk vraagt naar de legitimatie van de voormalige chefs


*******

Met alle vernieuwingen dreigen er veel expertise en een interessante collectie aan de affiche van de PSP uit de jaren '70 maakt nog steeds de tongen los instrumenten en documenten te verdwijnen. Dankzij het jarenlange werk van de museumcommissie van de NVVB is een deel hiervan aan de vergetelheid ontrukt, en beschreven voor volgende generaties. Met de reizende tentoonstelling 'Burgers beschreven en bediend' is dit toegankelijk gemaakt voor het publiek.

De tentoonstelling bestaat uit vier modules:


- de bevolkingsadministratie


- de burger op reis


- bewijzen wie je bent


- de verkiezingen

In Nederland heeft het lang geduurd voordat er een centrale registratie van de inwoners plaatsvond. Er ontstaan wel tal van regionale en plaatselijke bronnen, maar pas na het ontstaan van het Koninkrijk Holland in de Napoleontische tijd werd een burgerlijke stand ingevoerd (1811) en vond de eerste centrale volkstelling plaats. Nadien volgde nog 13 volkstellingen, de laatste in 1971. In tegenstelling tot veel andere landen, is in ons land de bevolkingsboekhouding altijd onderscheiden van de burgerlijke stand. De ambtenaar die verantwoordelijk was voor dit laatste vervulde een sleutelrol bij verkiezingen en maakte o.a. de akten van geboorten huwelijk en overlijden, Het bevolkingsregister bevat veel meer gegevens over de burger dan alleen deze 'hoogtepunten' (adres, gezinssamenstelling, beroep, godsdienstige overtuiging e.d.). Geleidelijk aan zijn de verantwoordelijkheden voor registratie en burgerlijke stand ineengevloeid. Tezamen vertellen bevolkingsregister en burgerlijke stand een boeiend verhaal over de bevolking in ons land. In de geschiedenis zijn er dramatische diepte- en hoogtepunten te onderscheiden. Denk hierbij aan de omstreden invoering van het identiteitsbewijs tijdens de Duitse bezetting in 1940, en de invoering van de geautomatiseerde GBA in de 90-er jaren.

Deze bijzondere tentoonstelling is voor de NVVB in het kader van het 10-jarig bestaan ontwikkeld door Stichting Museumontwikkeling. De realisatie werd mede mogelijk gemaakt door een belangrijke, financiële ondersteuning van BMC, Centric, Stichting Cultuurfonds van de BNG, Nedap Groenendaal, PinkRoccade en TMOP.

Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 09/03/2006