Ingezonden persbericht
High-tech hoornvliestransplantaties in Maastricht
Het azM onderzoekt een nieuwe methode voor hoornvliestransplantaties: posterieure lamellaire hoornvliestransplantatie met behulp van een nieuwe lasertechniek: Femtosecond laser-assisted Descemet's Stripping Endothelial Keratoplasty.
"De verwachting is dat het zicht door deze nieuwe transplantatietechniek veel sneller herstelt omdat geen hechtingen in het hoornvlies nodig zijn. Daardoor vervormt het hoornvlies minder en is het oog minder gevoelig voor infecties en verwondingen (bijvoorbeeld door stoten of wrijven). Het risico op een afstotingsreactie is naar verwachting gelijk", aldus oogarts dr. Rudy Nuijts, die de transplantaties uitvoert.
Volgens de laserfabrikant is het azM het eerste medisch centrum ter wereld dat posterieure lamellaire hoornvliestransplantaties op zo'n manier uitvoert.
Bij posterieure lamellaire hoornvliestransplantaties wordt - in tegenstelling tot de gangbare, perforerende technieken - alleen het achterste, zieke deel van het hoornvlies
(het hoornvlies-endotheel) vervangen. De voorkant, en dus de vorm van het hoornvlies, blijft ongemoeid. De Femtosecond-laser brengt in het donorhoornvlies kleine puncties aan die vervloeien tot een splijtvlak op drievierde van de diepte van het donorhoornvlies. Via één enkel sneetje aan de zijkant van het oog 'stript' de oogarts het zieke hoornvlies-endotheel weg en brengt hij het gezonde hoornvliesendotheel naar binnen. Met een luchtbel wordt het hoornvlies-endotheel van de donor tegen het eigen hoornvlies aangedrukt waar het zich vastzuigt. Zo blijft het donor hoornvlies-endotheel op zijn plaats.
De nieuwe techniek leidt naar verwachting ook tot een doelmatiger gebruik van donorhoornvliezen. Omdat alleen het gezonde achterste deel van het donorhoornvlies wordt gebruikt, kan eertijds afgekeurd weefsel nu toch worden getransplanteerd.
Het azM is samen met vijf andere centra in Nederland gestart met een onderzoek naar de doelmatigheid van deze nieuwe techniek.
Foto van het oog na hoornvliestransplantatie met behulp van de Femtosecond-laser. Het aangehechte donor hoornvlies-endotheel (pijlen) en de randen ervan (pijlpunten) zijn goed zichtbaar.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Noot voor de pers
Nadere informatie: Jos van Cann, stafdienst Communicatie azM (telefoon 043-3875113, jos.vancann@azm.nl )
Lees meer op: www.azm.nl