Provincie Limburg

Subsidie voor vijf projecten Programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling 2006

De Provincie Limburg kent in 2006 in totaal 143.220,- subsidie toe aan vijf projecten die invulling geven aan het Programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling 2004-2007. Gedeputeerde Bert Kersten: "We zitten goed op schema om onze doelstellingen te realiseren al kan het altijd beter. Vandaar opnieuw de oproep aan Limburg om goede projectvoorstellen gericht op duurzame ontwikkeling bij de Provincie in te dienen".

De Limburgse vertaling van het landelijk programma 'Leren voor Duurzame Ontwikkeling' staat in het Provinciaal Ambitiestatement 'Passie voor Limburg' (PAS). Gedurende 3 jaar (2005, 2006 en 2007) roept de Provincie gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven, organisaties en instellingen in Limburg op projecten in te dienen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moeten de projecten aan een aantal criteria voldoen. Het moeten projecten zijn op het gebied van water, mobiliteit, duurzaam ondernemen, landbouw, jongerenparticipatie en energie. Daarnaast moeten de initiatiefnemers de zes dimensies van duurzame afweging zoveel mogelijk aan bod laten komen: ecologie, economie, sociaal (veiligheid, gezondheid), tijd (nu rekening houden met toekomstige generaties) en ruimte (bewustwording dat ons handelen effecten heeft op andere delen van de wereld). Voorts zijn de projecten beoordeeld op interactie met andere partijen en uitwisseling van resultaten. Kortom, met en van elkaar leren over wat duurzame ontwikkeling in de dagelijkse praktijk betekent.

De projecten die voor 2006 subsidie hebben gekregen zijn: Technocentrum Zuid: Masterclass duurzaam ondernemen in de chemische sector, te Sittard. Stichting Milieufederatie: Gezonde lucht, rondom en in uw huis, te Roermond. Kamer van Koophandel Zuid-Limburg: MVO in de detailhandel, te Maastricht. Duurzame school, Gemeente Meerssen. BAT: Alternatieve energieopwekking met watermolens, te Sittard.

Voor 2006 heeft de Provincie nog een subsidiebedrag van 70.127,- beschikbaar; voor 2007, het laatste jaar, is dat weer een bedrag van 207.958,-. Projecten die voldoen aan de voorwaarden genoemd in het subsidiekader 'PASsie voor Limburg' kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Voor meer informatie over dit subsidiekader kan men terecht bij het IVN Consulentschap, telefoonnummer (0475) 38 64 60 of op de provinciale website www.limburg.nl (Beleidsvoering, Milieu en Water, Duurzame ontwikkeling).

9-3-2006 16:26