Gemeente Doesburg


week 10-2006

Nieuws uit het stadhuis d.d. 8 maart 2006, week 10.

BESTUURSVERGADERINGEN

Raadsbesluiten
In de raadsvergadering van 23 februari 2006 zijn de volgende besluiten gevallen:

1. Ingestemd is met het afsluiten van een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering ten behoeve van uitkeringsgerechtigden Wet Werk en Bijstand met Agis Zorgverzekering te Amersfoort.
2. Het voorstel van de SP om de tarieven per lediging in een ondergrondse verzamelcontainer te verlagen naar 1, -- ( was in 2005 1,22) is verworpen.

3. Vastgesteld is een voorbereidingsbesluit voor Molenveld/ De Ooi. De vele ingekomen zienswijzen vergen een zorgvuldige beantwoording waarvoor meer tijd nodig is dan vooraf ingeschat.
4. Ingesteld is een mobiliteitsfonds aan te wenden voor het vergroten van de parkeercapaciteit en/of het optimaliseren van de bestaande capaciteit met een startkapitaal van 330.000,--. Aan de eigenaar van het hotel- en appartementencomplex aan de IJsselkade is ontheffing verleend van de verplichting het parkeren binnen het eigen project te regelen tegen genoemde vergoeding. Het bedrag dan wel een deel hiervan zal worden gebruikt om het terrein De Bleek beter te outilleren.

5. Vastgesteld is het Milieuprogramma 2006 en het handhavingsprogramma 2006.

6. Hhet door D 66 ingediende initiatiefvoorstel tot invoering van een burgerinitiatief is door een meerderheid van de raad niet aangenomen.

7. Ingestemd is in grote lijnen met de intentieverklaring tot gemeentelijke samenwerking met de gemeenten Rheden en Rozendaal.

Besluiten van het college van burgemeester en wethouders. Dinsdag 28 februari j.l. heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen:
* Het college zal een verzoek indienen bij het bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen voor een financiële bijdrage in verband met opgeleverde nieuwbouwplannen in 2005. Later zal het college aan de gemeenteraad voorstellen doen over de wijze, waarop de te ontvangen bijdrage zal worden ingezet voor het realiseren van het gemeentelijke woningbouwprogramma.

* Op basis van een goede ruimtelijke onderbouwing heeft het college besloten om mee te werken aan een vrijstellings-procedure, waarmee een uitbreiding van de bebouwing aan de Oranjesingel 12 en het naastgelegen perceel mogelijk wordt gemaakt. Dit bouwplan is bedoeld voor de zorgverlening aan mensen met een niet aangeboren hersenletsel (Stichting Zo Zijn). Op een binnenkort te houden informatieavond zullen omwonenden alsook de Wijkraad Zuidelijk Molenveld worden geïnformeerd over dit bouwplan.
* Voor de stadswerf dient een nieuwe milieuvergunning te worden aangevraagd bij de provincie. Vanwege de hiervoor vereiste deskundigheid is besloten om een extern bureau in te schakelen, dat een aantal specifieke werkzaamheden ten behoeve van de vergunningaanvrage zal verrichten.

BOUWEN EN WONEN

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ontvangen op: 28-2-2006, Kosterstraat 27: gedeeltelijk veranderen van de indeling van het woonhuis.
2-3-2006, achter Lindewal 4/ 26: plaatsen van een lantaarnpaal.

Aanvraag reclamevergunningen
De volgende aanvraag voor reclameuiting is opvangen op: 28-2-2006, Kerkstraat 31: aanbrengen van reclame op de gevel (wijziging).

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstandscommissie te Doetinchem
De eerstvolgende zitting van de Welstandscommissie is gepland op maandag 13 maart 2006 in het stadhuis van Doetinchem. Tijdens deze openbare zitting worden de bouwplannen en overige verzoeken welke niet door de rayonarchitect onder mandaat zijn afgehandeld om advies voorgelegd aan de Welstandscommissie. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

Vrijstellingsprocedure Artikel 19 Lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening
Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van Artikel 19 Lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad. De vrijstelling wordt aangevraagd om het gedeeltelijk vernieuwen, veranderen en vergroten van de woning mogelijk te maken op het perceel Roggestraat 10 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie C nummer 1880. Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 9 maart 2006 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Kapvergunningen
Voor de volgende bomen is een kapvergunning verleend : Molengaarde 1: een conifeer, een taxus, een levensboom en twee ceders, verstuurd 2 februari, met herplantplicht.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

OVERIGE MEDEDELINGEN

De Wijkenlijn
Sinds november 2005 kunnen inwoners van de gemeente Doesburg gebruik maken van de zogenaamde Wijkenlijn, 0313-481390. Vanaf november 2005 tot en met januari 2006, zijn er in totaal 262 meldingen gemaakt. Van deze 262 meldingen zijn er 171 telefonisch doorgegeven, de overige meldingen zijn gemaakt via de mail, de post of zijn mondeling gedaan. In totaal heeft 65% van de mensen die een melding hebben gemaakt gebruik gemaakt van deze wijkenlijn. De wijkenlijn is dan ook een goed middel om een melding kenbaar te maken binnen het stadhuis.
Interessant is om te kijken waar de meldingen vandaan komen, in het volgende overzicht kan je zien hoe de verdeling is:

Op grote hoofdlijnen komen de meldingen grotendeels uit de wijken Beinum I en de Binnenstad & Singels, gevolgd door de Ooi. Over het algemeen gaan de meldingen met name over het groenafval en de openbare verlichting. De meldingen afkomstig van de wijk Beinum I gaan merendeels over het groen en de meldingen afkomstig vanuit de Binnenstad & Singels gaan merendeels over de openbare verlichting en verkeersvoorzieningen.
De gemeente streeft ernaar om een melding zo spoedig als mogelijk te behandelen, op dit moment is er 58% van de meldingen afgehandeld, de overige 42% staat nog open. Dit heeft te maken met het feit dat deze 42% met name over de openbare verlichting gaat (bijvoorbeeld een kapotte lantaarnpaal). De openbare verlichting wordt niet verzorgd door de gemeente, de gemeente maakt wel melding bij Dynamicm. Zij spaart de meldingen op, zodat zij deze in één keer kan verhelpen.