Gemeente Den Helder

09-03-2006 Groot onderhoud in 2006: Is uw straat dit jaar aan de beurt? Ook in 2006 staat er weer heel wat op het onderhoudsprogramma: er wordt gewerkt aan wegen, riolering en openbaar groen. Dit groot onderhoud bestaat onder andere uit het vervangen of renoveren van riolen, het opnieuw asfalteren van straten en het snoeien van heesters in openbaar groen. In een aantal gevallen wordt een straat meteen heringericht als 30 kilometergebied. Maar ook het straatmeubilair, de verlichting en de inrichting van speellocaties worden meegenomen in het groot onderhoud.

Den Helder binnen de Linie
In 2005 is de rioolrenovatie in het noordelijk deel van de Van Galenbuurt en in Oud Den Helder afgerond. Dit jaar volgtde definitieve bestrating. Gelijk met het aanbrengen van nieuwe bestrating wordt hier ook de overige verharding, het groen en de openbare verlichting aangepakt.

In de Vogelbuurt, de Visbuurt en de Duyn van Maasdamstraat staat rioolrenovatie dit jaar op het programma. In de Vogelbuurt gaat het om de omgeving van de Nachtegaalstraat. In dit gebied wordt ook een apart riool aangelegd voor regenwater dat direct loost op het oppervlaktewater. Een dergelijk drainriool heeft een positieve invloed op de (soms hoge) grondwaterstand. Het riool in de Duyn van Maasdamstraat is een verzamelriool en is de enige afvoer van het gehele gebied gelegen ten noorden van de lijn Middenweg-Beatrixstraat. De renovatie gebeurt daarom met de snelle, zogenoemde kousmethode. De rioolbuis wordt dan van binnenuit gerenoveerd door het aanbrengen van een kunststof kous.

Verder krijgt de speeloase Elto in de Crocusstraat dit jaar een onderhoudsbeurt. Voor wat betreft de verlichting worden in verschillende straten lantarenpalen/armaturen vervangen (zie het overzicht).

Naast bovengenoemde werkzaamheden moet er in 2006 ook nog een en ander gebeuren aan onderhoudszaken die voor 2005 op het programma stonden maar toen niet (helemaal) zijn uitgevoerd. Hiervoor zijn verschillende redenen. Zo duurt bijvoorbeeld het vooronderzoek naar verhardingswerkzaamheden aan de Kerkgracht veel langer dan verwacht in verband met de complexiteit. De definitieve bestrating van de Keizersgracht is uitgesteld vanwege de parkeerproblematiek tijdens de werkzaamheden aan de parkeerstroken en de fiets- en voetpaden van de N250.

Overzicht
In het overzicht staat welke delen van de straten aangepakt worden, wat er precies gaat gebeuren en of er iets aan de openbare verlichting gedaan wordt. Het is mogelijk dat in het overzicht straten zijn vermeld, die inmiddels al aan de beurt zijn geweest, of waarmee men op dit moment bezig is. De cursief gedrukte werkzaamheden zijn werken die vorig jaar al in de planning stonden maar om bepaalde redenen nog niet zijn uitgevoerd.