Unicef
Darfur: na drama een beetje goed nieuws 09 maart 2006, Manawashi, Darfur - In Mershing, een kleine stad in Darfur, moesten eind januari ruim 57.000 inwoners hals over kop vluchten voor gewelddadige milities. Op het moment is het merendeel teruggekeerd en neemt het leven weer z'n 'normale' loop. Het gevaar van geweld blijft aanwezig, maar publieke diensten functioneren weer en scholen gaan weer open. Tot grote vreugde van Mariam. Zij kan binnenkort examen doen.
Mariam Mohamed Omar (15), is bang dat het conflict haar schoolcarrière zal belemmeren. Foto: Unicef Sudan, Kodsi 2006
Mariam Mohamed Omar (15), is bang dat het conflict haar schoolcarrière zal belemmeren. Foto: Unicef Sudan, Kodsi 2006
Ongeveer 45.000 mensen zijn teruggekeerd naar Mershing. Mede omdat Unicef in recordtijd het verwoeste stadje weer leefbaar heeft gemaakt.
Veel geleerd in een kamp Mariam Mohamed Omar is pas 15 jaar. "De laatste drie jaar heb ik in het kamp doorgebracht", vertelt ze. Mariam doelt op het kamp in Mershing waar ruim 22.000 ontheemden naartoe zijn gevlucht vanwege het (dreigende) geweld van de Janjaweed militie. "Een groot voordeel van het kamp was dat ik door kon gaan met m'n studie. Ik heb een hoop geleerd."
Maar net als het plaatsje, viel eind januari ook het kamp ten prooi aan de Janjaweed militie. "Werkelijk alles werd vernietigd", vertelt Mariam terwijl ze vecht tegen haar tranen. "Ik moest rennen voor m'n leven, moest alles achterlaten. Zelfs m'n studieboeken." Samen met duizenden vluchtte ze naar een dorpje verderop. In scholen zochten ze onderdak. "We zaten met 20 families in een klaslokaal."
Na twee maanden was Mershing weer opgebouwd en konden de mensen weer terug. Foto: Unicef Sudan, Kodsi 2006
Na twee maanden was Mershing weer opgebouwd en konden de mensen weer terug. Foto: Unicef Sudan, Kodsi 2006
Snelle terugkeer, door snelle actie Toen het nieuws bekend werd van de verwoestingen en plunderingen in Mershing, ondernam Unicef direct actie. Een speciaal team reisde meteen af om de eerste noodhulp te geven. Daarnaast werd, samen met andere organisaties, direct begonnen aan het herstellen van voorzieningen. Zoals de reparatie van waterleidingen. Unicef maakte ook werk van een snelle heropening van de scholen.
Daardoor kan Mariam binnenkort examen doen. Ze hoopt dat álle kinderen dat kunnen, want "leven zonder onderwijs, is geen leven", vertelt ze gepassioneerd. De voorzieningen die weer op orde waren, zijn een belangrijke reden geweest om terug te keren. Maar ook de Sudanese regering hielp mee. Zij verzorgde het vervoer naar Mershing en zorgde dat er een nieuw politiehoofd kwam. De hoop is dat dit meer veiligheid zal brengen.
Druppel op gloeiende plaat? De 45.000 mensen die zo snel zijn teruggekeerd, is absoluut een succes. Maar nog steeds zijn er bijna 3,5 miljoen ontheemden in Sudan. Ongeveer 1,4 miljoen van hen is jonger dan 18 jaar. Deze 'vluchtelingen in eigen land' zijn meestal afhankelijk van organisaties zoals Unicef.
Vooral vrouwen en kinderen, zijn extra kwetsbaar en verdienen daarom vanzelfsprekend extra aandacht. Unicef heeft dit jaar 167 miljoen dollar gevraagd om haar werk in (onder andere) Darfur te kunnen doen. En hoewel acties zoals de heropbouw in Mershing als een druppel op een gloeiende plaat mogen lijken, is het wel een druppel die het leven van 45.000 mensen weer op de rails zet.