Nederlandse Vereniging van Journalisten

Een fotoreportage van Birgit Berger
"De stemmen van Afghaanse vrouwen"
(9 maart 2006)

News Photo Amsterdam heeft een nieuwe expositievorm waarin bijzondere reportages van freelance fotojournalisten worden uitgelicht. De eerste fotografe is Birgit Berger.
Nieuwsgierig naar de positie en ideeën van vrouwen in het democratiseringsproces in Afghanistan, is fotografe Birgit Berger tijdens de verkiezingen in september 2005 naar Farah in Zuidwest Afghanistan afgereisd. Vastberaden om een van de meest moedige kandidaten, Malalai Joya (27) te ontmoeten. Ze heeft haar en twee andere vrouwelijke kandidaten gevolgd in de laatste week voor de verkiezingen.
Malalai Joya, geniet grote bekendheid in binnen- en buitenland. Als vijfentwintige jarige vrouw sprak zij zich tijdens de Consitutional Loya Jirga (de oprichtingsvergadering van het nieuwe naoorlogse Afghanistan) uit tegen de `ex'-warlords. Er zou geen vrede komen, zolang deze krijgsheren in de regering bleven. En ze vond dat het Internationaal Gerechtshof alle warlords zou moeten berechten. Vanaf dat moment was Malalai haar leven niet zeker en inmiddels zijn er al vier aanslagen op haar gepleegd.
De tentoonstelling van Birgit Berger is te zien tot en met 17 april bij News Photo, Prins Hendrikkade 33 (t/o CS Amsterdam).

Foto Birgit Berger - Afghaanse vrouw in stemhokje dat alleen voor vrouwen is ingericht in de stad Farah