Gemeente Wageningen

Intentieverklaring pilot Business Improvement District ondertekend

Woensdagmorgen 8 maart hebben de Ondernemersvereniging Bevrijdingsstraat, Wageningse Ondernemers Contact (WOC), Stichting Binnenstadsmanagement Wageningen en de gemeente Wageningen een Intentieverklaring ondertekend, waarin zij een verzoek doen aan de Staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken om een pilotproject Business Improvement District (BID) in de Wageningse Bevrijdingsstraat wettelijk mogelijk te maken.

Een BID ontstaat op initiatief van ondernemers. Ondernemers krijgen de mogelijkheid verbeteringen in hun gebied aan te brengen met de opbrengsten van een gemeentelijke inning die pas wordt ingesteld nadat een wettelijk bepaalde meerderheid van de betrokken ondernemers in het gebied akkoord gaat met de gemaakte plannen. BID's functioneren al geruime tijd in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. In Nederland bestaat nog geen wettelijke basis.

De Wageningse intentieverklaring wordt samen met verzoeken uit Alkmaar, Den Haag, Haarlem, Leiden en Rotterdam op 20 maart a.s. aangeboden aan Tweede Kamerleden op het BID-congres te Rotterdam. De intentieverklaringen hebben het doel het verzoek om BID's mogelijk te maken kracht bij te zetten.
De Wageningse initiatiefnemers hopen voor de zomer van 2006 meer duidelijkheid van de minister te krijgen. Zodra er een (tijdelijke) wettelijke basis is wordt de pilot gestart.