FNV

FNV voorzichtig optimistisch na overleg

Het kabinet gaat serieus kijken naar de koopkrachtcijfers van de FNV. Ook wil het doorpraten over de problemen met werknemers uit Polen en andere voormalige Oostblokstaten.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius toonde zich voorzichtig optimistisch na afloop van het voorjaarsoverleg met werkgevers en kabinet. "In de eerste plaats krijgen we nieuw overleg met het kabinet over de cijfers, de feiten rond de koopkracht. Daarbij gaan we het ook hebben over de meest passende compensatie. En in de tweede plaats heeft staatssecretaris Van Hoof ons uitgenodigd om door te praten over problemen rond vrij verkeer van werknemers. Dat vind ik allebei winst."

Goede raad

Minister De Geus van Sociale Zaken kenschetste het overleg op 9 maart na afloop als informatief en consultatief. Jongerius: "Wij hebben het kabinet goede raad gegeven rond de onderwerpen koopkracht en Europa. Net zoals het kabinet afgelopen dinsdag een goede raad heeft gekregen van de kiezer. Maar soms is goede raad ook duur."

Dat geldt voor de koopkracht, waarbij de FNV blijft hameren op een reeks compensatiemaatregelen ter waarde van een half miljard euro.

Maar het kabinet moet ook niet te lichtvaardig omspringen met de zorgen van mensen over open grenzen. Jongerius: "Wij als FNV willen ook graag onze blik richten op Europa. Veel mensen volgen de ontwikkelingen met argusogen. Ons advies aan het kabinet is: hou daar rekening mee in je beslissing. Geef je rekenschap van de zorgen van de mensen. Wij hebben het kabinet daar een brief over overhandigd. En ik wil het kabinet daarover graag verder bijpraten."

De FNV wil een serieus antwoord op haar zorgen, voordat ze `ja' of `nee' zegt tegen open grenzen na 1 mei. Jongerius: "Het kan niet de bedoeling zijn dat Nederlandse werknemers massaal hun baan kwijtraken en worden verdrongen door een Pool die grof wordt uitgebuit. Op die zorg willen wij een antwoord, voordat we toekomen aan een positief of negatief waardeoordeel over vrij verkeer."

9 maart 2006