Ga naar pagina __ >>

`Sport en Bewegen' voor gezonde actie

BENNEKOM - Het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen (NISB) sluit woensdag 8 maart de actie af om 55-plussers te laten bewegen. Meteen gaat de actie voor mensen met een chronische ziekte van start. Eerder hield het instituut de actie `Heel Nederland Danst'. ,,In oktober komt er weer een grote actie om Nederland in beweging te krijgen," zegt NISB-communicatiemanager Nanette Hagendoorn.

Het NISB is sinds enige tijd in Bennekom gevestigd. Het grote bord aan de Heelsumseweg met het nummer 50 verwijst naar het kantoor, waar inmiddels zo'n vijftig medewerkers werken. Het instituut werd in 1999 door het ministerie van Volkshuisvesting, Welzijn en Sport (VWS) opgericht. Eerst was het NISB gevestigd op sportcentrum Papendal, waar het al gauw uit groeide. Vandaar dat er uitgekeken moest worden naar een geschikt pand. En die werd gevonden in Bennekom.

Sinds eind jaren negentig is de belangstelling voor de maatschappelijke waarde van sport en beweging toegenomen. Het accent ligt voor het NISB op de lokale, wijkgerichte aanpak. Bij de ontwikkeling van die aanpakken werkt het instituut samen met professionals en organisaties uit sectoren die onmisbaar zijn bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Doel van het NISB is volgens Hagendoorn de positieve waarden van sport en bewegen optimaal benutten. ,,Sport en beweging dient als middel voor de bijdrage aan maatschappelijke doelen. Niet om een Olympische medaille te behalen. Het gaat om een bijdrage aan de gezondheidszorg, cohesie in buurten en wijken en de bevordering van de leefbaarheid. En om de participatie van de mensen in de maatschappij te bevorderen."

In het instituut in Bennekom wordt ook gewerkt om achterstanden bij de jeugd in de wijken weg te werken of op te heffen. Gemeenten kunnen daarvoor volgens Hagendoorn geen subsidie aanvragen bij NISB. ,,Wel kunnen wij gemeente adviseren bij de subsidieaanvragen. Wij werken niet voor de sporter of de consument. Wij zijn een kennisinstituut, dat zich richt op provinciale sportraden of sportbonden."

Kleintjes

Methodieken bedenken voor veel te zware kinderen van nul tot vier jaar is daar een voorbeeld van. ,,Wij helpen en ondersteunen peuterspeelzalen en kinderopvang in hoe je de kleintjes in beweging kunt krijgen en houden. Dat kun je op een speelse manier doen." Dat gebeurt volgens Hagendoorn ook bij naschoolse opvang en de brede school. ,,Dan zeggen wij `denk ook aan sport'. Wij bedenken voor hen methodieken om de kinderen te laten bewegen."

Voor de verschillende doelgroepen maakt het NISB methodieken op maat. Dan heb je het volgens Nanette Hagendoorn over mensen die echt heel weinig bewegen. ,,Bijvoorbeeld allochtone vrouwen of leerlingen aan VMBO-scholen. Zij bewegen minder dan gemiddeld. Voor hen bedenken we specifieke aanpakken. Zo wordt bijvoorbeeld aan allochtone vrouwen in de Nederlandse les gevraagd of zij het leuk vinden om wat te weten over een gezonder leven."

Het NISB probeert kennis in de praktijk op te doen, dat te bundelen en beschikbaar te stellen voor anderen. Dat is één poot van de werkzaamheden van de medewerkers in het instituut. Ook verzorgt men vanuit Bennekom grote landelijke campagnes in opdracht van het ministerie van VWS. De campagne van FLASH! (dat staat voor fietsen, lopen, actiemomenten, sporten en huishoudelijke activiteiten) is daar een goed voorbeeld van. ,,Op 4 september starten we een Postbus 51-actie met spotjes. Voor het televisieprogramma `Nederland in beweging' zijn wij verantwoordelijk voor de redactie."

Beweegwinst

Volgens Hagendoorn valt de meeste beweegwinst te halen uit huishoudelijke activiteiten en het bewegen in het dagelijkse leven. ,,Daar ligt de laagste drempel van mensen om te gaan bewegen. Om je gezondheid op peil te houden moet je minstens vijf dagen in de week dertig minuten flink bewegen. Ongeveer de helft van de Nederlanders doet dat. Er is dus nog veel werk te doen."

,,Voor velen is het een grote stap om aan sport te doen. Zij vinden het niet leuk, hebben er geen tijd voor of hebben een andere reden om niet te gaan sporten. Je hebt een verantwoordelijkheid voor je gezondheid. Je kunt in je eigen leven regelen hoe je je voldoende kunt bewegen. Dat kan door bijvoorbeeld met de fiets naar het werk te gaan of door lopend boodschappen te doen. Ook stofzuigen en tuinieren is goed voor de lichaamsbeweging. Op een dag kun je de dertig minuten verdelen in vijf blokken van zes minuten," besluit Hagendoorn.

Vergroot Foto

,,Voor velen is het een grote stap om aan sport te doen," zegt NISB-communicatiemanager Nanette Hagendoorn.