Productschap Margarine


09.03.2006

Europese Commissie publiceert Groenboek Energie

De Europese Commissie heeft woensdag haar visie op een Europees energiebeleid uitgewerkt in een nieuw groenboek. In dit groenboek wordt onder meer gepleit voor een duurzame, efficiënte en gediversifieerde energiemix.

Als de drie belangrijkste beleidsdoelstellingen voor het Europese energiebeleid worden genoemd: duurzame ontwikkeling, concurrentievermogen en continuïteit van de voorziening. Er worden zo'n twintig concrete aanbevelingen in het groenboek gedaan. Tevens wordt belangstellenden gevraagd commentaar te leveren op de zes genoemde prioritaire gebieden:


1) Voltooiing van de interne energiemarkt;
2) Solidariteit tussen lidstaten in de continuïteit van de voorziening;

3) Stimulering duurzame, efficiënte en gediversifieerde energiemix;
4) Bestrijding van de opwarming van de aarde door duurzaamheid en energiebesparing;

5) Strategisch plan voor energietechnologie;
6) Gemeenschappelijk buitenlands energiebeleid.

Aan de hand van de reacties en commentaren vanuit de publieke opinie en de conclusies van de Europese Raad en het Europees Parlement zal de Commissie een reeks concrete maatregelen voorstellen. Klik hier voor het persbericht 'Brandstof voor onze toekomst: de visie van de Europese Commissie op een energiestrategie voor Europa'.

Biobrandstoffen
Het onderwerp biobrandstoffen wordt op diverse plaatsen in het Groenboek Energie expliciet aan de orde gesteld.

Onder punt 3) Stimulering duurzame, efficiënte en gediversifieerde energiemix wordt een Strategic EU Energy Review aangekondigd dat een Europees kader moet bieden waarbinnen lidstaten besluiten kunnen nemen over hun nationale energiemix. Deze review dient een analyse te bevatten van alle voor- en nadelen van alle energiebronnen, waaronder biomassa en biobrandstoffen.

Onder punt 4) Bestrijding van de opwarming van de aarde door duurzaamheid en energiebesparing wordt gemeld dat de beoogde 5,75% biobrandstoffen in 2010 ondanks de gesignaleerde inhaalslag bij enkele lidstaten bij voortzetting van de huidige trends niet zal worden gehaald en dat aanvullend stimuleringsbeleid en hogere streefpercentages daarom nodig zullen zijn. Ook wordt een Renewable Energy Road Map aangekondigd waarin het EU-beleid voor hernieuwbare energiebronnen komt te staan. Hierin worden het EU Biomassa Actieplan en de EU Strategie voor Biobrandstoffen opgenomen. Tevens komt er een EU-richtlijn voor verhitting en afkoeling.

Onder punt 5) Strategisch plan voor energietechnologie wordt gesproken van het Zevende Kaderprogramma voor onderzoek dat zal worden ingezet voor het steunen van uiteenlopende energietechnologieën, waaronder technologieën voor hernieuwbare energie en de ontwikkeling van economisch levensvatbare biobrandstoffen voor transport. Een Strategisch Energie Technologieplan moet de ontwikkeling van veelbelovende energietechnologieën stimuleren, waarin een Europees Instituut voor Technologie (EIT) een voorname rol kan spelen. Ook zou er een door de industrie geleid EU-technologieplatform voor biobrandstoffen en andere vernieuwende energietechnologieën moeten komen.