Gemeente Zoetermeer

Ziekte onder kastanjebomen nog niet onder controle

Een groot aantal van de kastanjebomen in Zoetermeer is aangetast door de bloedingsziekte. Kenmerken van deze ziekte zijn de oranje/bruine bloedingsstrepen op de bast en bij zwaardere aantasting scheuren en loslaten van de bast.

Alles wat tot op heden bekend is over het landelijke onderzoek naar deze ziekte staat beschreven in het eindrapport onderzoeksprogramma Redt de kastanje voor Nederland, uitgegeven door werkgroep Aesculaap, van november 2005. Uit het onderzoek komt naar voren dat we te maken hebben met een bacterie. Uit vervolgonderzoek zal moeten blijken hoe deze bacterie zich verspreidt en hoe ze te bestrijden is. Meer informatie over de ziekte en het onderzoek is te vinden via www.kastanjeziekte.wur.nl.

Bij een inventarisatie in het voorjaar van 2005 naar het voorkomen van de ziekte in Zoetermeer, bleek dat van de rode paardekastanjes in de Piet Heinstraat en de Schoolstraat bijna alle bomen zijn aangetast.

Als proef is o.a. bij deze rij bomen geprobeerd de groeiomstandigheden en daarmee de conditie te verbeteren door meer zuurstof en mest bij de boom in de bodem te brengen. Helaas toonden de bomen geen verbetering.

Bij een controle in januari werd geconstateerd dat 5 kastanjes uitwendig volledig door zwammen zijn aangetast met het gevolg dat de bomen als onveilig moeten worden aangemerkt. Daarom is voor deze 5 bomen een kapvergunning aangevraagd.

Na de publicatie van de kapaanvraag is door het IVN afdeling Zoetermeer hiertegen een bedenking ingediend. Er worden in deze periode een groot aantal bomen in en rond het oude Dorp gekapt, daardoor verdwijnen schuil-, broed- en voedselplaatsen voor allerlei dieren die in en om een boom leven. Op verzoek van het IVN zullen de bomen nu zodanig gesnoeid worden dat ze geen gevaar meer vormen, de stammen zullen blijven staan. Wanneer eventueel blijkt dat een stam te instabiel is, dan zal deze wel verwijderd worden. Het is een niet alledaags gezicht in een straat maar omdat ook dood hout leeft, draagt het in ieder geval bij aan het behoud van een deel van de flora en fauna.

In het volgend plantseizoen (winter 06/07) worden de stammen gekapt en zullen andere bomen geplant worden.