Erasmus MC


09-03-2006: Nieuw tablet tegen Hepatitis B veelbelovend

Het nieuwe antivirale middel Entecavir geeft meer kans op genezing van Hepatitis B dan het bestaande middel Lamivudine. Dit blijkt uit een artikel in het toonaangevende tijdschrift The New England Journal of Medicine dat op 8 maart verscheen.

Hepatitis B is een virusinfectie van de lever die veel voorkomt. Het virus wordt via seksueel of bloedcontact overgebracht. Eenmaal chronisch kan Hepatitis B leiden tot levercirrhose en zelfs tot leverkanker. Wereldwijd hebben rond de 400 miljoen mensen een chronische Hepatitis B infectie en jaarlijks sterven 1 miljoen mensen aan de gevolgen hiervan. Hepatitis B kan op twee manieren worden aangepakt: door versterking van de immuniteit door middel van injecties interferon en met antivirale tabletten. De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Erasmus MC heeft in samenwerking met onderzoekscentra in Europa, Azie en de VS een vergelijkend onderzoek gedaan waarin de werking van het nieuwe antivirale middel is afgezet tegen de eerst geregistreerde orale standaardbehandeling met Lamivudine.

De conclusie van dit onderzoek onder 715 mensen is dat Entecavir significant beter is dan Lamivudine. De veiligheid van beide middelen is gelijk en er is geen bewijs voor resistentie tegen Entecavir. In de VS is het middel inmiddels verkrijgbaar. In Nederland is momenteel een registratietraject gaande. Naar verwachting zal het eind 2007 op de markt komen.