Gemeente Zoetermeer

Gigameer maakt supersnelle digitale dienstverlening mogelijk

De gemeente Zoetermeer, Tele2-Versatel en KPN ondertekenden gisteren een samenwerkingsovereenkomst voor Gigameer. Dit is een virtuele marktplaats waar aanbieders en afnemers van digitale diensten elkaar ontmoeten. Ondernemers die een aansluiting nemen op deze virtuele marktplaats, beschikken over een basis breedbandnetwerk waarmee zij supersnel en goedkoper ICT-diensten, zoals digitale telefonie, extern netwerkbeheer, beveiliging en externe data-opslag kunnen binnenhalen. Hiervoor worden bestaande glasvezelnetwerken in de Zoetermeerse bodem van Tele2-Versatel en KPN gebruikt.

De gemeente Zoetermeer nam het initiatief voor het opzetten van Gigameer en organiseerde de voorwaarden voor het goed functioneren van de marktplaats. Tele2-Versatel en KPN stellen hun glasvezelnetwerk open tegen gunstige tarieven. Wethouder Economische Zaken en ICT Bé Emmens: Gigameer is een enorme impuls voor de verdere dienstenontwikkeling voor onderwijs en zorg, maar zeker ook voor het bedrijfsleven in Zoetermeer: goedkope en supersnelle data- en telecomverbindingen, de mogelijkheid tot kostenbesparing en om meer business te genereren. Voor de ICT-branche is het een giga-vergroting van de markt voor het leveren van diensten aan bedrijven en instellingen. En we kijken verder dan de markt in Zoetermeer. De ambitie van de gemeente is om uiteindelijk de marktplaats die aan Gigameer is gekoppeld de marktplaats voor de gehele regio te laten worden.

Tele2-Versatel
Tele2-Versatel is enthousiast partner van de Gemeente Zoetermeer in het ICT-project Gigameer. Tele2-Versatel biedt een complete set van internet-, data-, en telefoniediensten aan om Gigameer succesvol te ondersteunen. Tele2-Versatel beschikt over een eigen glasvezel- en dsl netwerk en biedt dienstverlening op maat voor organisaties in onder andere de bouw-, de zorg-, onderwijs- en de retailsector. Tele2-Versatel levert onder andere supersnelle internetverbindingen, beheerde telefoniediensten, (video)beveiliging, narrow casting, backup dienst op afstand en andere ICT-diensten. De decentrale overheid staat bij Tele2-Versatel centraal, wij hebben een speciale afdeling die zich uitsluitend richt op de dienstverlening aan provincies en gemeenten en kunnen onze klanten daardoor snel maatoplossingen bieden aldus Attila Gultuna, Managing Director Business van Tele2-Versatel.

KPN
Het gebruik van ICT en een netwerk met voldoende capaciteit vormt een essentiële basis voor efficiency, groei en innovatie voor het MKB en de publieke sector. Gigameer biedt bedrijven in Zoetermeer de mogelijkheid om een aansluiting te krijgen bij een super breedbandig netwerk. Met Gigameer hebben ondernemers keus uit het uitgebreide diensten en applicatie portfolio van KPN. Daarnaast zal KPN ook via Gigameer de mogelijkheid bieden om diverse bedrijfsvestigingen in Nederland te koppelen en hiermee haar sterke positie op de VPN markt in Nederland versterken. Het open karakter van de Gigameer aansluiting van KPN biedt de mogelijkheid om diensten van diverse andere dienstaanbieders af te nemen. Als ondernemers de voordelen gaan zien van ICT-gebruik en breedband zal de vraag naar breedband en breedbandige diensten toenemen, daarom is het succes van Gigameer voor KPN van groot belang. Bovendien ziet KPN de geplande deelname in Gigameer als een uitstekend middel om haar All-IP strategie in Zoetermeer uit te rollen. Het KPN breedband netwerk is landelijk dekkend en KPN investeert continu in de uitbreiding en verbetering van dit netwerk.

Zoetermeer ICT-stad
Gigameer is een van de producten van Zoetermeer ICT-Stad. Zoetermeer beschikt over het hoogste percentage ICT-werkgelegenheid, het hoogste percentage ICT-ers binnen de beroepsbevolking en het hoogste percentage van burgers die een (breedband)internetaansluiting hebben. De gemeente Zoetermeer werkt op tal van terreinen mee aan meer en betere toepassingen van ICT in Zoetermeer. Deels in grote, langlopende projecten waarbij veel partijen betrokken zijn en deels aan kleinere concrete projecten die direct effect hebben voor Zoetermeer. Voor meer informatie over projecten en Zoetermeer ICT-stad: www.zoetermeer.nl/ict.

Voor meer informatie over de werking van Gigameer: www.gigameer.nl.