'Pakshan was gelijk één met de kinderen'
Datum uitgave: 08-03-2006
Pakshan Osman Abdullah (49) woont inmiddels al weer zes jaar in Nederland. In Noord-Irak had ze haar handen vol aan de zorg voor haar zieke dochter. Nu volgt ze daarnaast een inburgeringstraject, werkt als vrijwilligster bij een peuterspeelzaal en heeft ook nog tijd om te sporten.
Omdat in Nederland betere mogelijkheden zijn om haar zieke dochter te behandelen, besloot Pakshan Osman Abdullah zes jaar geleden met haar man en vier kinderen vanuit Noord Irak naar hier te verhuizen. Inmiddels gaat het goed met haar dochter (24), al heeft ze nog wel elke dag injecties nodig en één keer in de drie weken een bloedtransfusie.
Ook al is het min twee en komt de sneeuw met bakken uit de lucht, Pakshan heeft het naar haar zin in Nederland. 'In Irak is het met veertig graden soms veel te warm hoor. Dan heb ik liever dit weer.' Naast de zorg voor haar dochter, gaat ze drie dagen in de week naar school, volgt ze een computercursus én ze sport elke dag. 'Ik ben al tien kilo afgevallen', vertelt ze lachend. 'Ik vind het heerlijk om met mijn zoon hard te lopen, al gaat hij soms wel té hard.'
Talent
Pakshan werkt bovendien ook nog twee ochtenden in de week op peuterspeelzaal 't Waterhoentje in de Aalanden. Dit vrijwilligerswerk maakt deel uit van haar inburgeringstraject. Ze vond het wel erg spannend toen ze drie jaar geleden begon. 'Ik vond het moeilijk omdat ik de taal niet goed beheerste. Maar eigenlijk ging het meteen heel goed.' 'Ik vind het echt heel dapper dat mensen die de taal niet goed spreken, zoals Pakshan in het begin, toch zulke dingen aandurven. Daar heb ik veel respect voor', zegt Els Schell, leidinggevende op 't Waterhoentje. Volgens haar heeft Pakshan talent om met de kinderen om te gaan. 'Pakshan was gelijk één met de kinderen. Ze legt meteen contact, speelt met ze, zonder dat daar een woord aan te pas hoeft te komen. Dat kan lang niet iedereen.' Spelenderwijs krijgt Pakshan de taal onder de knie. Ze heeft het zo naar haar zin bij de peuterspeelzaal, dat ze al denkt aan het volgen van een opleiding in die richting. Els vindt dat ze dat zeker kan proberen: 'En de ervaring die je hier opdoet is dan al mooi meegenomen.'
Samen werken aan samen leven!
Inburgeren in Zwolle is meer dan Nederlandse taallessen volgen. Inburgeren is zoveel mogelijk de praktijk in. Leren werken op een werkervaringsplek, een stage of in vrijwilligerswerk. Veel werkgevers zijn bereid om aan inburgeraars een werkervaringsplek aan te bieden. Soms krijgen mensen hiermee een echte baan!
De afdeling Inburgering van de gemeente Zwolle begeleidt per jaar zo'n 400 nieuwkomers en oudkomers uit Zwolle en omgeving. In deze rubriek stellen wij u telkens een inburgeraar en zijn werkgever of stagebegeleider voor. Zij vertellen hoe zij samen werken aan samen leven in onze stad!
Informatie: afdeling Inburgering, telefoon (038) 498 32 42.
Bron: afdeling communicatie
Datum van 08-03-2006 tot 21-03-2006
Gemeente Zwolle