Persuitnodiging Wageningen Universiteit, 1 maart 2006
Uitnodiging aan de media
Viering 88e Dies in teken van Bionanotechnologie
De viering van de 88e verjaardag van Wageningen Universiteit, de dies natalis op donderdag 9 maart, staat in het teken van de veelbelovende ontwikkelingen in de bionanotechnologie. Dit vakgebied in opkomst beziet materialen vanuit een 'nanoscopisch' perspectief - een nanometer is slechts een miljoenste millimeter. Deze allerkleinste bouwstenen vertonen eigenschappen die het mogelijk maken voedsel met innovatieve technologieën gezonder, veiliger en smaakvoller te maken.
Tijdens de viering van de 88e dies gaan enkele Wageningse sprekers in op de beloften van de bionanotechnologie. Daarvóór is er een symposium over de toepassingsmogelijkheden van bionanotechnologie in de food-sector. Posters maken onderzoeksresultaten duidelijk. Bovendien vindt tijdens de diesviering de bekendmaking en uitreiking plaats van de vierjaarlijkse Persprijs van het Wageningen Universiteits Fonds. De viering wordt gehouden in de Engelse taal.
De eigenschappen van levensmiddelen worden voor een groot deel bepaald door de structuur van de micro- en nanometer grote deeltjes. Lang lag de nanometer-schaal buiten het bereik van de technologie. Nu dit front binnen de technologische mogelijkheden is komen te vallen opent zich een onderzoeksveld voor de creatie van nieuwe functionaliteiten in levensmiddelen. Welke producten innovatieve technologieën zullen voortbrengen is niet exact aan te geven, maar binnen bereik komen voedingsproducten die gezonder zijn, bijvoorbeeld minder vet, langer houdbaar en tegelijk smaakvoller door behoud van smaakstoffen tijdens verwerkingsprocessen, veiliger - met minder ziektekiemen of allergenen - en die op een duurzame manier zijn geproduceerd.
Programma dies-viering
Aula (gebouw 362), Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
14.15 uur Poster presentaties over Wagenings onderzoek binnen de bionanotechnologie
15.00 Welkom door prof.dr. Martin Kropff, Rector Magnificus van Wageningen Universiteit
Small food - Large implications for our future
Prof.dr. Remko Boom, hoogleraar Levensmiddelenproceskunde
Consumers, society and some big, small, new, initiatives in food
Prof.dr. Lynn Frewer, hoogleraar in voedselveiligheid en consumentengedrag
Muzikaal intermezzo
Uitreiking Persprijs van het Wageningen Universiteits Fonds
16.30 Afsluiting door prof.dr. Martin Kropff, gevolgd door receptie
Programma symposium
WICC, Lawickse Allee 9, Wageningen
Een aantal inleiders zal 's ochtends, voorafgaand aan de diesviering, wetenschappelijke ontwikkelingen toelichten in een vaksymposium en via wetenschappelijke posters. Het Wageningse bionanotechnologisch onderzoek concentreert zich op voedselveiligheid, gezondheid van voedingsproducten en op smaakkwaliteiten. Daarbij werken onderzoeksgroepen uit diverse disciplines samen vanuit de moleculaire wetenschappen, voeding en gezondheid en consumentengedrag.
10.45 uur Ontvangst
11.15 An introduction to Wageningen bionanotechnology
Prof.dr. Ernst Sudhölter, hoogleraar Organisch chemie Wageningen Universiteit
11.30 Soft nano-structured surfaces to control protein adsorption and cell adhesion
Prof.dr. Willem Norde, hoogleraar Bionanotechnologie Wageningen Universiteit
12.30 Lunch en postersessie met overzicht van Wagenings bionanotechnologieonderzoek
13.15 Learning from the chemical biology of plants cells
Prof.dr. Dirk Bosch, groepsleider Metabolic Regulation, Plant Research International, Wageningen UR
13.45 Nanowire biosensors
Dr. Cees van Rijn, general manager Aquamarijn Micro Filtration BV
14.15 Sluiting
Wageningen Universiteit