Ingezonden persbericht
Daling van faalkosten door prefab
Waar in 2001 de faalkosten binnen de bouw als percentage van de omzet op 7,7% werden geschat, steeg dit percentage in 2005 naar 10,3%. Het gebruik van prefab kan voorkomen dat er tijdens de uitvoering van een bouwproject nog veel technische aanpassingen en veranderingen nodig zijn, waardoor de kans op faalkosten wordt verkleind. Bouwkennis vroeg in februari 2006 aan verschillende partijen binnen de bouw of men van mening is dat de faalkosten afnemen door meer in prefab te bouwen. Het merendeel van de bouwpartijen is het met deze stelling eens.
"Door meer in prefab te bouwen, nemen de faalkosten af". In totaal is 45% van de aannemers B&U het met deze stelling eens en hiermee is deze marktpartij het meest positief. Opvallend is dat zich onder de aannemers B&U ook een groot percentage bevindt dat het niet eens is met de stelling. Dat geldt ook voor de architecten. Het kleinste percentage bedrijven dat het eens is met de stelling dat de faalkosten afnemen door meer in prefab te bouwen bevindt zich onder de installateurs.
Door meer in prefab te bouwen, nemen de faalkosten af (in %)
Bron: Bouwkennis, februari 2006
Er zijn over het algemeen weinig verschillen op te merken tussen de verschillende marktpartijen. Het grootste verschil zit hem bij de bedrijven die geen mening hebben. Onder aannemers B&U en architecten is dit percentage laag, terwijl bij de andere marktpartijen veel respondenten aangeven geen mening te hebben.
De Europese CE-normering
De CE-markering is het Europese productlabel, dat aangeeft dat het product volgens dezelfde specificaties is getest. Alle bouwproducten in heel Europa moeten op termijn van de CE-normering zijn voorzien. Voor fabrikanten, producenten en importeurs heeft de CE-normering grote gevolgen aangezien alleen producten met de CE-markering op den duur verhandeld mogen worden. Aan de respondenten is gevraagd in welke mate de Europese CE-normering er voor zal zorgen dat prefab-bouw zal toenemen. Achterliggende gedachte hierbij is dat het makkelijker is om aan de normering van één prefabdeel te voldoen waarin verschillende bouwmaterialen zijn verwerkt, dan aan de normering van al deze bouwmaterialen afzonderlijk.
De gedachte dat de CE-normering er voor zal zorgen dat de prefab-bouw toeneemt, leeft vooral onder aannemers GWW. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat een groot deel van de aannemers GWW niet weet wat het effect van de CE-normering zal zijn op prefab-bouw. Het grootste percentage bedrijven dat het niet met de stelling eens is, is te vinden onder de klussenbedrijven. Wat opvalt is het grote percentage bedrijven dat geen mening heeft betreffende de vraagstelling. Het lijkt er op dat een groot aantal bedrijven de koppeling tussen de CE-normering en prefab-bouw niet maakt.
De Europese CE-normering heeft als gevolg dat prefab-bouw sterk zal toenemen (in %)
Bron: Bouwkennis, februari 2006
Conclusie
Een groot percentage bedrijven denkt dat prefab een positief effect zal hebben op de faalkosten. Men denkt dat door meer prefab te bouwen, de faalkosten af zullen nemen. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat er binnen alle marktpartijen nog steeds een groot percentage bedrijven te vinden is dat het niet met deze stelling eens is. Aan de respondenten is tevens gevraagd of men denkt dat de Europese CE-normering er voor zal zorgen dat prefab-bouw zal toenemen. Hierover kan gezegd worden dat, hoewel een noemenswaardig percentage het met deze stelling eens is, deze gedachte nog niet nadrukkelijk aanwezig is binnen de sector.
Bouwkennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, woon-, vastgoed- en installatiesector. De producten van Bouwkennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over Bouwkennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.