Gemeente Delft
Vernieuwing Bomenwijk Delft
De Bomenwijk wordt in de komende jaren vernieuwd. Met de vernieuwing van de wijk uit de jaren '50, wordt de kwaliteit van de woningen verbeterd en wordt een deel van de woningen vervangen door nieuwbouw. Het totaal aantal woningtypes wordt uitgebreid en de kwaliteit van het openbare gebied en het groen wordt verbeterd. De betrokken partijen zijn Vestia Delft, de Bewonerswerkgroep van de Bomenwijk en de gemeente Delft. Zij hebben overeenstemming bereikt over doelen en middelen voor de globale afspraken over de gehele aanpak van de wijk en meer specifieke afspraken over het eerste deelplan. Zo is er onder meer de afspraak gemaakt voor de 'Bomenwijkgarantie'. Deze houdt in dat bewoners die op 8 maart 2006 in de Bomenwijk wonen, de garantie krijgen dat zij in de wijk kunnen blijven wonen of terugkeren, als zij dit willen. Het college van B&W heeft op 7 maart ingestemd met de afspraken Aanpak Bomenwijk en kennis genomen van het Sociaal Plan. Vestia en de gemeente Delft zullen financiële afspraken binnenkort ondertekenen in de raamovereenkomst.
In de Aanpak Bomenwijk zijn de voorwaarden voor de uitwerking beschreven, de afspraken tussen Vestia, de Bewonersgroep en de gemeente Delft en deelplan 1. Bij de aanpak van de Bomenwijk streven de betrokken partijen er naar om de woningen te behouden die goed zijn, bestaande woningen te veranderen of te vervangen door nieuwbouw en nieuwe type woningen toe te voegen. Ook de voorzieningen verbeteren: de supermarkt, het buurthuis en de parkeercapaciteit. En de waterhuishouding wordt op orde gebracht.
De naoorlogse wijk voorziet op dit moment in een specifieke woonbehoefte en bevat veel waardevolle elementen. De sociale verbanden zijn sterk en 70 procent van de bewoners geeft aan dat zij graag in de wijk willen blijven wonen. Met name de woontechnische staat van de woningen is slecht. Woningen zijn klein, beschikken over verouderde installaties, zijn gehorig en hebben veel last van vocht- en tochtproblemen. Bij een deel van de woningen is alleen onderhoud onvoldoende om voldoende comfort te bieden.
De totale aanpak duurt 10 tot 15 jaar en zal gefaseerd worden aangepakt. Enkel het programma voor deelplan1 is gedefinieerd. Over het vervolg van de herstructurering zijn met name procesafspraken gemaakt.
Deelplan 1 bestaat uit:
- Sloop van een blok portiekwoningen (blok 14, 24 woningen) aan de Elzenlaan;
- Verwerving en sloop van alle bebouwing rond het Lindeplein (blokje 68, 69 en 70). Er wordt gezocht naar een alternatief voor het buurthuis;
- Nieuwbouw van ca. 70 appartementen geschikt voor ouderen in de sociale huursector;
- Nieuwbouw supermarkt van ca. 1000 m2;
- Nieuwbouw van een parkeergarage (ca. 90 plaatsen);
- Eengezinswoningen: groot onderhoud, verbeteringsproject en nader te bepalen verkoopprogramma van eengezinswoningen;
- Samenvoegen 8 duplexwoningen in de Esdoornlaan.
Ook wordt in dezelfde periode een nader te bepalen portiekflat gerenoveerd.
In deelplan 1 ligt de nadruk op het bouwen van sociale huurwoningen voor de huidige bewoners van de Bomenwijk. Er komt een supermarkt met daaronder een parkeergarage met circa 90 plaatsen. Boven de supermarkt komen ongeveer 35 sociale huurwoningen en op de hoek Elzenlaan/Lindeplein worden ook ongeveer 35 sociale huurwoningen teruggebouwd. Beide sociale huurwoningen zijn geschikt voor senioren. Ervaringen die zijn opgedaan in eerdere deelplannen, kunnen meegenomen worden in een volgend deelplan. Het tempo van de aanpak wordt bepaald door het tempo van de herhuisvesting.
In de enquête onder de bewoners van najaar 2005 geeft 70 procent van de bewoners aan in de wijk te willen blijven wonen. Om dit mogelijk te kunnen maken hebben betrokken partijen in het Sociaal Plan een 'Bomenwijkgarantie' afgesproken. Deze houdt in dat bewoners die op 8 maart 2006 in de Bomenwijk wonen, de garantie krijgen dat zij in de Bomenwijk in een passende gerenoveerde of nieuwe woning kunnen terugkeren, als zij dit willen. Om dit mogelijk te maken zorgt Vestia Delft voor voldoende passend woningaanbod. Ook worden alle vrijkomende woningen in eerste instantie gereserveerd voor de herstructureringskandidaten uit de Bomenwijk. Voor mensen met een inkomen beneden de huursubsidiegrens, komen ook sociale huurwoningen beschikbaar. Als het niet mogelijk is om direct naar een gerenoveerde of nieuwe woning binnen de Bomenwijk te verhuizen, dan biedt Vestia Delft de bewoners de mogelijkheid om tijdelijk door te schuiven naar een nog aan te pakken woning. Wanneer er geen tijdelijke woning binnen de wijk beschikbaar is, dan kan het zijn dat een bewoner naar een woning buiten de wijk moet verhuizen. Ook in dat geval geeft Vestia Delft de garantie dat bewoners kunnen terugkeren naar een woning binnen de Bomenwijk.
Bij de uitvoering van de vernieuwing Bomenwijk moeten een aantal bewoners (tijdelijk) verhuizen. Om deze verhuizingen op een goede manier te laten verlopen zijn heldere afspraken gemaakt en regelingen ontworpen, die zijn vastgelegd in het Sociaal Plan. In het Sociaal Plan staan de rechten en de plichten tijdens de vernieuwing van de Bomenwijk van de huurders, van Vestia Delft en de gemeente Delft.
Gemeente Delft