Unicef
Geweld en discriminatie beheersen nog steeds de levens van vele vrouwen
08 maart 2006, Washington D.C. - "Hoewel de positie van vrouwen in de afgelopen decennia sterk is verbeterd, worden de levens van velen van hen nog steeds beheerst door discriminatie, geweld en uitbuiting," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.
Ann M. Veneman in Burundi. Foto: Unicef Burundi/2006/Joris Ann M. Veneman in Burundi. Foto: Unicef Burundi/2006/Joris
"Vooral in ontwikkelingslanden lijden meisjes en vrouwen in stilte. In te veel landen worden de rechten van vrouwen nog steeds ontkend, of worden vrouwen als tweederangs burgers behandeld." Het gaat met de ontwikkeling van een land beter, als vrouwen wél gelijke rechten hebben, benadrukt Veneman. Als meisjes naar school gaan, weten ze hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen misbruik, uitbuiting en ziektes als hiv/aids.
Maar de praktijk is helaas anders; vrouwen en meisjes zijn nog steeds op grote schaal het slachtoffer van misbruik, mishandeling en uitbuiting. Ze worden verkracht tijdens een oorlog, worden verhandeld door mensenhandelaren, zijn het slachtoffer van eerwraak, moeten te jong trouwen of worden besneden. "Geweld tegen vrouwen is een extreme vorm van ongelijkheid en seksueel geweld is wel de allerergste variant," zegt Veneman.
Verkrachting als oorlogswapen Tijdens de genocide die in 1994 in Rwanda plaatsvond, zijn 500.000 vrouwen verkracht en mishandeld, vaak door mannen die besmet waren met hiv/aids, geeft ze als voorbeeld. Vorige week was Veneman in de DR Congo, waar ze met vrouwen en meisjes sprak die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Ze hoorde onder meer het verhaal van een 12-jarig weesmeisje dat in het bos door vier mannen werd verkracht en geslagen toen ze hout aan het sprokkelen was. Of dat van een 60-jarige vrouw, die door twee soldaten werd vastgebonden en verkracht, toen ze op zoek was naar eten voor haar familie.
Gelijke rechten voor vrouwen is een zaak van iedereen
"Verkrachting wordt als oorlogswapen gebruikt om gemeenschappen te terroriseren en te demoraliseren, om via de vrouwen wraak te nemen op de mannen, of gewoonweg omdat de daders denken dat ze dit ongestraft kunnen doen," zegt Veneman.
Ook het besnijden van meisjes komt in veel landen nog voor. Wereldwijd hebben tussen de 100 en 140 miljoen vrouwen een besnijdenis ondergaan en jaarlijks komen daar 3 miljoen meisjes bij. Deze kwalijke traditie heeft zowel op lichamelijk als geestelijk gebied grote gevolgen en daarom moet er een einde aan komen.
Rapport over geweld
In oktober publiceert de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een onderzoek over geweld tegen kinderen. Unicef wordt nauw bij dit onderzoek betrokken, aangezien de VN-kinderrechtenorganisatie wereldwijd programma's steunt die kinderen beschermen tegen geweld, misbruik en uitbuiting.
"Als een maatschappij de helft van haar bevolking marginaliseert, dan heeft dat negatieve gevolgen," zegt Veneman. "Gelijke rechten voor vrouwen is een zaak van iedereen."