Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Nawijn over de ontslaggolf bij het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer

Kamerstuk, 7-3-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2663722

7 maart 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van het Kamerlid Nawijn over de ontslaggolf bij het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer (2050608250).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het artikel `Dichtbij', waarin wordt vermeld dat in het Lange Land ziekenhuis in Zoetermeer veel arbeidsplaatsen wegens bezuinigingen verdwijnen? Zo ja, wat vindt u hiervan?

Antwoord 1
Ja. Deze bezuinigingen zijn natuurlijk vervelend voor de betrokken medewerkers van het Lange Land Ziekenhuis. Ik zie echter geen problemen vanuit het oogpunt van kwaliteit en toegankelijkheid van zorg in Zoetermeer en omgeving.

Vraag 2
Deelt u de mening dat bij dit ziekenhuis sprake is van een mismanagement? Zo ja, gaat u tegen de verantwoordelijken maatregelen nemen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, Welke?

Antwoord 2
Ik heb als minister van VWS geen opvattingen over het functioneren van het management van een instelling. Dat is voorbehouden aan de Raad van Toezicht. Het ziekenhuismanagement is verantwoordelijk voor een efficiënte bedrijfsvoering en een gezonde financiële positie. Hierbij past mijns inziens dat het ziekenhuismanagement de uitgaven aanpast aan het exploitatiebudget. Dat kan betekenen dat men kiest voor het `sluiten' van leegstaande bedden.

Vraag 3
Deelt u de mening dat deze bezuinigingsmaatregelen ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg en de verpleging in het Lange Land ziekenhuis?

Antwoord 3
Nee. De gemiddelde verpleegduur in het Lange Land Ziekenhuis neemt voortdurend af. De zorg in het ziekenhuis wordt steeds meer poliklinisch en in dagbehandeling afgenomen, met als gevolg dat er verpleegbedden in het Lange Land Ziekenhuis leeg stonden. Met de bezuinigingsmaatregelen worden volgens de Raad van Bestuur van het ziekenhuis zelfs positieve effecten ten aanzien van de kwaliteit van zorg verwacht. Door het anders indelen van de beschikbare bedden worden de bedden efficiënter gebruikt en wordt de bezettingsgraad, die nu te laag was, verhoogd. Met deze verschuivingen worden de afdelingen ingedeeld naar zorgzwaarte van de patiënt waardoor werkprocessen efficiënter worden ingericht. Gevolg voor de patiënten is dat de dienstverlening richting de patiënt wordt verbeterd en de toegangstijden van het ziekenhuis verminderen.

Vraag 4
Klopt de informatie dat het Lange Land Ziekenhuis een korting van 2,5 procent op het budget heeft gekregen als gevolg van het prestatiecontract tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en uw ministerie? Zo ja, wat zijn de redenen dat het Lange Land Ziekenhuis deze korting heeft gekregen?

Antwoord 4
Ja. Alle ziekenhuizen in Nederland hebben als gevolg van het prestatiecontract een korting op hun budget gekregen van ca. 1,2% in 2005 oplopend tot ca. 2,5% vanaf 2006. In het prestatiecontract, dat is afgesloten tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS, is echter afgesproken dat het met deze doelmatigheidskorting vrijgespeelde macrobedrag voor de ziekenhuiszorg beschikbaar blijft. Hierdoor kan de noodzakelijke volumegroei dus mede door doelmatigheids-verbeteringen worden bekostigd. De afspraken over de volumegroei die voor een individueel ziekenhuis noodzakelijk is, worden vervolgens op lokaal niveau gemaakt tussen de betreffende zorgaanbieder en zorgverzekeraars.

Vraag 5
Klopt de informatie dat het Lange Land een zogenaamd groeiziekenhuis is? Zo ja, komt door de korting op het budget de kwaliteit van de zorg in Zoetermeer en omliggende gemeenten dan in gevaar? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5
Inderdaad is de adherentie van het ziekenhuis de afgelopen jaren fors is toegenomen. Om het Lange Land Ziekenhuis de mogelijkheid te bieden om mee te kunnen groeien met de toenemende zorgvraag, is het budget van het Lange Land Ziekenhuis aanzienlijk verhoogd. Conform het gezamenlijk verzoek van het Lange Land Ziekenhuis en de lokale verzekeraars heeft CTG/ZAio in afwijking van de landelijke systematiek met betrekking tot de adherentie een extra vergoeding opgenomen in de budgetten van 1999 tot en met 2005. Daarnaast is het budget van het Lange Land Ziekenhuis uitgebreid voor extra bedden, is de investeringsruimte aangevuld en is een uitbreiding van het aantal normatieve vierkante meters in het budget verwerkt. Mijn bemoeienis met exploitatiebudget van dit ziekenhuis is daarmee beëindigd. Het is nu dan ook aan het Lange Land ziekenhuis om op lokaal niveau met de zorgverzekeraar afspraken te maken over eventuele verdere uitbreiding van het budget. In dit kader verwijs ik naar het rapport van de zorgverzekeraars in regio Groot Den Haag, dat u onlangs heeft ontvangen . In dit rapport is een aanzet gemaakt tot een regioplan voor de capaciteit van ziekenhuizen in deze regio. Ik ben niet van mening dat de kwaliteit van zorg in Zoetermeer en omliggende gemeenten in gevaar komt. Zie ook mijn antwoord op vraag 3.