30
31
/> Maart 2006
Gids Logis de France 2006 in heel nieuw jasje
Meer dan 3100 hotels, authentiek, culinair en Frans gastvrij
De nationale gids 2006 van Logis de France is vernieuwd en geheel in
kleur. De gids bevat meer dan 3100 hotels met een uitstekende
verhouding prijs/kwaliteit, ideaal om het authentieke Frankrijk
-culinair én gastvrij- te gaan ontdekken. Ze werd in Nederland
gepresenteerd door chefs uit de Jura, een gastvrij culinair gebied,
dat door Nederlandse toeristen zeer wordt gewaardeerd.
Afbeelding De gids 2006 is in een nieuw jasje gestoken met veel kleur
en een overzichtelijke en praktische adressenlijst. Een duidelijke
informatie over de hotels en de restaurants en ingedeeld door middel
van verschillende kleurcodes.
Heel handig
De symbolen die de services en faciliteiten aanduiden van het hotel
staan uitgelegd op de uitklappagina van de gids.
Een nieuw formaat kreeg de routekaart: overzichtelijk, duidelijk en
heel handig om als reiziger de weg te kunnen vinden.
Heel Frankrijk
De nieuwe editie van de Guide des Logis de France bevat 3138
hotel-restaurants, verspreid over heel Frankrijk. Wel 512 pagina's om
Frankrijk te gaan ontdekken vanuit de kleine, knusse hotels die voor
het merendeel zijn gelegen in dorpjes midden in de Franse streken. De
hotels Logis de France bieden hun gasten een smaakvolle en authentieke
keuken met de producten van de streek.
Strenge eisen
De Logis de France hebben in 2005 een nieuw kwaliteitsbeleid ingevoerd
om de gasten een uitstekend comfort, een grote gastvrijheid en een
kwalitatieve keuken te kunnen bieden. Ieder hotel voldoet aan de
strenge kwaliteitseisen. D Afbeelding eze staan vermeld in een nieuw
schema, waarin de hotels al naar gelang de categorie 1, 2 of 3
schoorsteentjes krijgen. De hotels worden gecontroleerd door bezoeken
van externe en onafhankelijke organisaties.
Prijzen
De keten Logis de France biedt in 2006 wederom een uitstekende
prijs/kwaliteit verhouding. De gemiddelde prijs ligt tussen EUR 51 en
EUR 71 voor een kamer en tussen de EUR 17 en EUR 36 voor een menu.
Voor halfpension betaal je gemiddeld tussen ca.EUR 53 en EUR 65 per
persoon.
Jura
De nieuwe gids werd in Nederland gepresenteerd door een paar
getalenteerde Logis de France chefs uit de Jura, een gebied
met betoverende en gevarieerde landschappen, dat door de Nederlandse
toerist zeer wordt gewaardeerd: lieflijke dalletjes ten noorden van de
Dole, het blauwe mozaïek van de meren in de Bresse, de wijngaarden van
Revermont, de Petite Montagne, gerimpeld door zijn bergtoppen, en
natuurlijk ook Afbeelding e Haut-jura met zijn steile bergen en zijn
vele stroompjes en watervallen en de lange reeks van compleet
verschillende panorama's.
Eerste Logis
In 1950 kwam het eerste hotel Logis in de Jura: het "Grand Hôtel
Ripotot" in Champagnole, dat tegenwoordig nog steeds een Logis is. Van
de 120 hotels in de Jura zijn er 50 Logis de France met een totaal van
circa 980 hotelkamers en een restaurantcapaciteit van meer dan 3500
personen.
De huidige directeur van de Logis in de Jura is Michel Bailly. Hij was
meer dan 30 jaar eigenaar van een Logis de France in Pont de Poitte.
Jura culinair
Culinair kan de Jura zich in kwaliteit en diversiteit zeker metren
metv de andere departementen. Bij ieder gerecht of gelegenheid, als
aperitief of bij een dessert, past wel een wijn uit de Jura. De keuze
is enorm: rode wijnen van de Pinot Noir en Trousseau, roséwijnen van
Poulsard en droge witte Chardonnay en de bijzondere Savagnin wijnen.
Afbeelding Vin Jaune
Die laatste is vanzelfsprekend vooral beroemd als basis voor de
bijzondere en mysterieuze Vin Jaune (links), de droge witte wijn
van de unieke Savagnin druif, waarvoor al aan het begin van elk nieuw
jaar in de Jura grote wijnfeesten met hoornblazers -'le percée du
vin', foto boven- worden gehouden. En dan is er nog de zoete Vin de
Paille, óók een beroemdheid.
Lekker stuk kaas
En bij een goede wijn hoort een lekker stuk kaas. Het karakter van de
Jura vindt men terug in de smaak van zijn kazen, zoals in de kazen met
de benaming Appellation d'Origine Contrôlée: Comté, Morbier en Bleu du
Haut-Jura. Typische gerechten uit de Jura is de beroemde Coq au Vin
Jaune of Coq aux Morilles. Maar beter dan er over te lezen is het al
dit lekkers in de Jura zelfs te gaan proeven.
Arrangementen
Via de nationale reserveringscentrale van Logis de France kunnen er
verschillende type arrangementen worden geboekt. Er is voor ieder wat
wils. Een paar voorbeelden:
* Een weekend ontspanning en gastronomie in het gezellige en gastvrije
hotel-restaurant du Bois Dormant, een gastronomisch hotel van grote
kwaliteit.
* Ontstressen midden in de Jura in een kuurhotel in Salins les Bains
* Bezoek aan de karakteristieke stadjes van de Franche-Comté, op
ontdekkingreis door de bijzondere natuur en naar de cultuur van de
regio, met een overnachting in een door groen omgeven hotel Logis de
France.