Gemeente Den Haag

Gemeentelijk monument in de Duinstraat wordt omgetoverd tot woonruimte

De gemeente koopt de Nieuwe Kerk in de Duinstraat aan om er woningen in te bouwen. Het Scheveningse kerkgebouw blijft in zijn huidige vorm overeind. Het gebouw wordt opgeknapt en van binnen verbouwd tot woonruimte. In de kerk komen zes ruime appartementen met inpandige parkeerplaatsen. Het achterliggende verenigingsgebouw De Vonk wordt gesloopt.

Het monumentale kerkgebouw is sinds 1997 gesloten voor de eredienst. De Nederlands Hervormde Gemeente heeft jarenlang geprobeerd op deze locatie een winstgevende ontwikkeling van de grond te krijgen. Alle varianten zijn daarbij onderzocht, variërend van volledig behoud en herbestemming tot volledige sloop en herontwikkeling. Geen van de onderzochte varianten bleek rendabel. Daarom heeft de gemeente uiteindelijk besloten de planontwikkeling zelf in de hand te nemen. "Ik ben blij dat deze beelbepalende kerk als monument gehandhaafd wordt," aldus verantwoordelijk wethouder Bruno Bruins (monumenten).

Drie varianten
De gemeente heeft drie varianten onderzocht, te weten de ontwikkeling van twaalf appartementen, de ontwikkeling van zes zogeheten 'lofts' en de ontwikkeling van 1.250 vierkante meter kantoorruimte. Het bouwen van de lofts, grote appartementen die door de bewoners zelf worden afgewerkt, biedt kwalitatief de meeste voordelen. Bruins: "Door uit te gaan van zes grote lofts kunnen de kwaliteiten en mogelijkheden van het bestaande gebouw optimaal worden benut." De lofts worden gebouwd op een tussenvloer. Op de begande grond ontstaat daardoor ruimte voor parkeerplaatsen. De buitenruimte om de kerk voegt kwaliteit toe aan de woonsituatie.

Restauratie
De Nederlands Hervormde gemeente zal de opbrengsten van de herontwikkeling benutten voor de restauratie van de twee rijksmonumenten van de NH Gemeente op Scheveningen: de Oude Kerk in de Keizerstraat en de Nieuwe Badkapel aan de Nieuwe Parklaan. Het plan wordt nu verder uitgewerkt in een projectdocument. Zodra het door de gemeenteraad is vastgesteld, worden meerdere projectontwikkelaars gevraagd een bod met planvoorstel in te dienen.