Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Van integratie tot virtuele omgeving

7 maart 2006

In het subsidieprogramma 'MaGW Investeringen Middelgroot' zijn vier aanvragen gehonoreerd. In totaal is er een bedrag van 950.000 euro toegekend. De projecten behelzen een internationaal onderzoek naar integratie, een magnetisch laboratorium voor hersenonderzoek, een computer voor genetische analyses en virtual reality als proeftuin voor psychologische experimenten.

Het programma voor middelgrote investeringen omvat subsidies voor de aanschaf van apparatuur en voor het opzetten van dataverzamelingen, bijbehorende programmatuur en bibliografieën. Voorwaarde voor honorering is dat de aanvraag een evidente landelijk toegankelijke bijdrage aan de infrastructuur betreft die niet door koop is te verwerven.

De gehonoreerde projecten zijn:

Integratie van de Europese tweede generatie
dr. M.R.J. (Maurice) Crul, UvA - Migratie en Etnische Studies De onderzoekers bestuderen hoe kinderen van immigranten integreren in hun nieuwe thuisland. Hoe bewegen zij zich op de arbeidsmarkt, waar gaan ze wonen, hoe beleven zij hun eigen identiteit, wat voor opleidingen volgen zij? Vele verschillende aspecten komen aan bod in deze studie die drie etnische groeperingen volgt in vijftien steden in acht verschillende landen.

Magnetisch lab voor cognitieve neurowetenschap
prof. dr. V.A.F. (Victor) Lamme, UvA - Psychonomie De onderzoekers bestuderen het brein in actie met magnetische stimulatie. Met deze techniek kunnen op een veilige en reversibele manier hersenprocessen worden geïnactiveerd. Met EEGs bestuderen de onderzoekers vervolgens de effecten van de magnetische stimulatie op visuele perceptie, werkgeheugen, bewustzijn, concentratie en cognitieve foutenafhandeling.

Clustercomputer voor genetisch koppelingsonderzoek mw. dr. D. (Danielle) Posthuma, VU - Biologische Psychologie Genetische analyses worden steeds meer gemeengoed. Om iets zinnigs te kunnen zeggen over de statische aspecten, is rekenkracht cruciaal. Aangezien het maken van een enkele analyse soms een aantal dagen duurt, is serieel rekenen geen optie meer. De onderzoekers gebruiken een nieuwe, snelle computer om parallel berekeningen uit te kunnen voeren.

Virtuele omgevingstechnologie voor sociale psychologie dr. D.H.J. (Daniël) Wigboldus, RU - Sociale Psychologie De onderzoekers introduceren een nieuwe virtuele techniek in Nederland om sociaalpsychologisch onderzoek te doen. Met de techniek kunnen driedimensionale computergegenereerde omgevingen worden gecreëerd, die wetenschappers kunnen gebruiken om in een volledig gecontroleerde omgeving psychologische theorieën te testen.

............................

Meer informatie bij:

* drs. Marcus van Leeuwen (NWO, Maatschappij- en Gedragswetenschappen)

* t: +31 (0)70 344 09 31, leeuwen@nwo.nl