Gemeente Hellendoorn


Stimuleringsmaatregel aanschaf defibrillator 2006

De gemeente Hellendoorn stimuleert de aanschaf van Automatische Externe Defibrillators (AED's). De stimuleringsregeling die hiervoor in 2005 door de gemeente in het leven is geroepen, wordt in 2006 voortgezet met een aantal kleine wijzigingen.

Voor wie
Lokale bedrijven, instellingen en verenigingen binnen de gemeente Hellendoorn, die in 2004,2005 of 2006 een AED hebben aangeschaft of in 2006 nog aan gaan schaffen, kunnen een éénmalige bijdrage in de aanschafkosten van ⬠250,- tegemoet zien. Daarnaast biedt de gemeente de mogelijkheid tot het gezamenlijk inkopen van AED's. De gemeente heeft na het volgen van een uitvoerige selectieprocedure gekozen voor de GE responder AED. De gemeente is met de leverancier overeengekomen, dat iedereen die voor de gemeentelijke stimuleringsbijdrage in aanmerking komt, de GE responder AED tegen dezelfde condities als de gemeente kan aanschaffen. Voor meer informatie over de mogelijkheid tot gezamenlijke inkoop, kunt u contact opnemen met Ben Hooge Venterink, tel. 0548-630359, e-mail B.Hooge.Venterink@Hellendoorn.nl .

AED vergroot overlevingspercentage
Ruim 200 Nederlanders worden per week buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Alleen direct ingrijpen kan een overlijden voorkomen. Snelle reanimatie en het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) vergroot het overlevingspercentage met 40 tot 50%. Een AED is een apparaat waarmee één of meerdere stroomstoten aan het hart kunnen worden toegediend bij een levensbedreigende hartritmestoornis. Nog voordat de ambulance ter plaatse is, kunnen omstanders al beginnen met defibrilleren om schade aan hersenen en hart te vertragen in afwachting van geavanceerde medische hulp. Een AED kost ongeveer ⬠2.500,--, afhankelijk van het type.

Hoe werkt een AED?
Eerst plakt u twee zelfklevende elektroden op de ontblote borst van het slachtoffer. Vervolgens analyseert de AED het hartritme en zal, als een stroomstoot noodzakelijk is, dat aangeven. Met een druk op de knop wordt via de elektroden stroom aan het hart afgegeven. Het fibrilleren (chaotisch trillen van het hart) zal hierdoor stoppen en het hart krijgt de kans zelf weer een normale circulatie op te bouwen.

Wie komt in aanmerking?
Wettelijk is het gebruik van de AED door niet-professionele hulpverleners toegestaan. Na een korte training mag iedereen een AED hanteren. De gemeente Hellendoorn kent de stimuleringsbijdrage toe aan lokale bedrijven, lokale buurt- en sportverenigingen en lokale instellingen. De AED moet ten goede komen aan de samenleving en is dus niet bedoeld voor individuele particulieren.

Aanvraag indienen
U kunt voor de bijdrage in aanmerking komen door het aanvraagformulier voor een AED in te dienen gezamenlijk met een afschrift van de aankoopfactuur (aankoopdatum moet in 2004, 2005, 2006 zijn) bij de gemeente, afdeling OCWZ t.a.v. FFW Geerink-van Woudenberg, postbus 200, 7440 AE Nijverdal. Een bedrijf, instelling of vereniging kan per locatie één keer in aanmerking komen voor de bijdrage van ⬠250. Aanvragen die binnenkomen na 31 december 2006 worden niet meer in behandeling genomen. Het aanvraagformulier kan via onderstaande link worden gedownload. Daarnaast staat hieronder een kaart van de gemeente, waarop is aangegeven waar de aangevraagde AED's te vinden zijn.

Voor meer informatie over de maatregel en/ of de mogelijkheid tot gezamenlijke inkoop kunt u terecht bij de gemeente Hellendoorn. U kunt daarvoor contact opnemen met Alice Pongers-Stegeman, tel. 0548-630621, e-mail A.Pongers-Stegeman@Hellendoorn.nl .

Verzoek
Om optimaal gebruik van de AED's te kunnen maken is het nodig dat de AED's toegankelijk zijn als de locatie waar de AED hangt gesloten is. Aan de aanschaffer van de AED's wordt dan ook gevraagd of zij een lijst met telefoonnummers openbaar wil maken van mensen die een sleutel van de AED hebben en snel ter plaatste kunnen zijn. Deze lijst dient zichtbaar te zijn. Dit kan door de lijst bij de locatie op te hangen en/of aan ons toe te zenden, zodat wij deze openbaar kunnen maken via de gemeentelijke media (o.a. deze website en Twents Volksblad)
Open kaart met locaties AED's in nieuw window kaart met locaties AED's

Open formulierAED2006.pdf in nieuw window formulierAED2006.pdf

Open Locaties AED.pdf in nieuw window Locaties AED.pdf