Time : 17:12:38
Date : 07 March 2006
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

Indaver nv, BBL Vlaanderen vzw en Abllo vzw willen met Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer bij Koning Boudewijnstichting projecten en initiatieven ondersteunen in Vlaanderen

Indaver nv, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw en Abllo vzw, Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland, hebben bij de Koning Boudewijnstichting een nieuw Fonds opgericht. Indaver zal jaarlijks een bedrag van 130 000 euro ter beschikking stellen. Om voldoende te kunnen inspelen op de verwachtingen en noden zowel op lokaal niveau als op het niveau van Vlaanderen heeft Indaver BBL Vlaanderen vzw en Abllo vzw nauw betrokken bij de oprichting van het Fonds. Zij richten mee het Fonds op en maken deel uit van het bestuurscomité dat in de schoot van de Koning Boudewijnstichting het Fonds zal beheren. Een eerste oproep voor het indienen van projecten zal in het najaar 2006 gebeuren. Een jury met deskundige onafhankelijken zal op basis van duidelijke criteria een selectie maken van de projecten die ingediend worden door verenigingen, organisaties en bedrijven.

Projecten worden vanaf 2007 financieel ondersteund. Een Fonds om Duurzaam Afval- en Energiebeheer in Vlaanderen verder te stimuleren: een samenwerking van Indaver, BBL en Abllo vzw onder het beheer van de Koning Boudewijnstichting Bij de uitvoering van haar activiteiten in Vlaanderen staan voor Indaver de prioriteiten van het Vlaams afvalstoffenbeleid voorop. Indaver wil haar huidige betrokkenheid en ondersteuning van projecten en initiatieven in Vlaanderen meer structureel vorm geven. Paul De Bruycker, general manager Indaver Benelux: ' Indaver wil, op een structurele wijze, projecten en initiatieven mbt een duurzaam afval- en energiebeheer ondersteunen en dit zowel op lokaal niveau als op het niveau van Vlaanderen.

Om goed te kunnen inspelen op de noden en verwachtingen op deze beide niveau's zocht Indaver partners om dit mee gestalte te geven. Een samenwerking met BBL Vlaanderen lag voor de hand: als knooppunt van de milieu- en natuurverenigingen in Vlaanderen zijn ze uitstekend geplaatst om mee projecten te detecteren, in te spelen op verwachtingen en noden en de werking van het Fonds mee uit te bouwen. Indaver zocht ook een samenwerking met een lokale milieuvereniging om zo ook, met voldoende aandacht voor hun specifieke verwachtingen en werking, te kunnen inspelen op initiatieven en projecten van lokale verenigingen. Omdat de grootste site van Indaver voor de verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare afvalstoffen in Beveren is gesitueerd, lag een samenwerking met Abllo vzw voor de hand. De voorbereidende gesprekken in 2005 gaven aan dat dit de goede keuze was.

De inbreng van de partners vanuit de verschillende invalshoeken in deze besprekingen leiden tot het uittekenen van de krijtlijnen voor de oprichting en de werking van het Fonds, onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting.' Een goede invulling van het Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer In 2005 tekenden Indaver, BBL en Abllo vzw de krijtlijnen voor de oprichting en werking van het Fonds uit. Danny Jacobs, directeur BBL en Willy Van Overloop, voorzitter Abllo: 'Een eerste belangrijke stap was de beslissing om het Fonds niet zelf te beheren, maar het geheel onder te brengen in de schoot van de Koning Boudewijnstichting, die een zeer ruime ervaring hebben met het beheer van Fondsen. We tekenden samen de krijtlijnen van het Fonds uit en bakenden de criteria, om projecten te ondersteunen, af. Op basis van deze eerste afbakening gaven we een onderzoeks- en begeleidingsopdracht aan de Onderzoeksgroep milieubeleid en duurzame ontwikkeling van Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA). Onze vraag aan HIVA was een overzicht te geven van bestaande ondersteuningsinitiatieven rond de thematiek afval en energie, op zoek te gaan naar niches, opportuniteiten en complementariteiten met bestaande initiatieven en inhoudelijke en praktische aanbevelingen te formuleren voor de werking van het nieuwe fonds. Het aanvoelen bij de HIVA-onderzoekers en de meeste bevoorrechte getuigen die zij ondervroegen, was, dat de nood aan financiële ondersteuning van projecten en initiatieven, in het kader van milieu en duurzame ontwikkeling, zeker groot is.' Waarom een Fonds bij de Koning Boudewijnstichting? Luc Tayart de Borms, afgevaardigde bestuurder Koning Boudewijnstichting: "de Koning Boudewijnstichting verleent al jaren haar expertise aan individuen, organisaties en bedrijven die zich willen inzetten voor de samenleving. Zij beheert momenteel een honderdtal fondsen die vanuit diverse invalshoeken problemen in de samenleving willen aanpakken. Wij verwelkomen graag het Fonds Duurzaam Afval-en Energiebeheer, niet alleen omwille van de maatschappelijke relevantie maar ook omdat het Fonds het resultaat is van een unieke samenwerking tussen drie verschillende partners." Belangrijkste aanbevelingen van de HIVA-studie Het is de bedoeling van het nieuwe fonds om vooral innovatieve projecten te ondersteunen.

Algemeen heerst het aanvoelen bij de onderzoekers en bij de meeste ondervraagden, dat de nood aan financiële ondersteuning van projecten en initiatieven in het kader van duurzaam afval- en energiebeheer zeker groot is. Daarbij is het bepalen van de doelgroepen een belangrijke keuze die zal moeten gemaakt worden bij het uitbouwen van de werking van het nieuwe fonds. Het doel van het ondersteunen van projecten is het mee bevorderen van duurzaam energie- en afvalbeheer in Vlaanderen. Deze ondersteuning kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van wat men momenteel als het grootste knelpunt beschouwt. De oprichters van het nieuwe fonds hechten veel belang aan creativiteit en innovatie in de projecten en initiatieven die zullen ondersteund worden. Volgens het HIVA moet erover worden gewaakt dat het fonds complementair is met andere initiatieven om zo overlappingen te voorkomen met bestaande fondsen, subsidies en dergelijke. Tenslotte mogen de praktische modaliteiten van het nieuwe fonds geen statisch gegeven zijn: op basis van de opgedane ervaringen kunnen deze modaliteiten jaarlijks worden bijgeschaafd. Op deze manier wordt de eigen ervaring optimaal gevaloriseerd en zal de opvolging en de uitvoering van het Fonds elk jaar beter worden. Bestuurscomité Binnen de Koning Boudewijnstichting wordt een bestuurscomite opgericht dat zal instaan voor het beheer van het Fonds. Hubert David, voorzitter van de Mina-raad, zal als onafhankelijke derde het bestuurscomité voorzitten. Volgende personen zullen deel uitmaken van het bestuurscomité: Gerrit Rauws van de Koning Boudewijnstichting, Danny Jacobs, Lode Conings en Filip Lenders namens BBL, Erik Rombaut en Gilbert Cant namens Abllo en Guido Wauters en Jos Artois namens Indaver; Veronique Biunkens, opdrachthouder bij de Koning Boudewijnstichting, zal instaan voor het secretariaat . Zij zullen mede op basis van de aanbevelingen van de HIVA-studie de criteria opstellen om projecten te selecteren en financieel te ondersteunen. Een jury met deskundige onafhankelijken zal de projecten selecteren en terzake adviseren aan het bestuurscomité.

PERSCONTACT: KONING BOUDEWIJNSTICHTING VERONIQUE BIUNKENS BIUNKENS.V@KBS-FRB.BE, TEL +32-486-89 13 49 BREDERODESTRAAT 21 B-1000 BRUSSEL WWW.KBS-FRB.BE INDAVER JOS ARTOIS JOS.ARTOIS@INDAVER.BE, TEL +32-475-64 21 55 BOND BETER LEEFMILIEU VLAANDEREN JORIS GANSEMANS JORIS.GANSEMANS@BBLV.BE, TEL +32-472-59 40 67 LODE CONINGS LODE.CONINGS@BBLV.BE, +32-474-78 44 32 ABLLO ERIK ROMBAUT ERIK.ROMBAUT@SCARLET.BE