Gemeente Doetinchem

Toekomst van de wijk bij bewoners thuis besproken


-6 maart 2006-
Wat vindt u van uw straat, buurt en wijk? En welke toekomst ziet u daar voor u? Dat zijn vragen die bewoners van Noord binnenkort thuis bij een koffiegesprek kunnen beantwoorden.

Politie, gemeente, Sité Woondiensten en welzijnsstichting IJsselkring hebben de handen ineengeslagen om samen met de bewoners van dat gebied een wijkvisie op te stellen. En dat begint volgens goed Nederlands gebruik door bij elkaar op de koffie te gaan.

Koffiegesprekken
Vertegenwoordigers van de vier organisaties, plus het JEKK (Jeugd en Kleine Kriminaliteit), gaan in groepjes van twee bij 90 huishoudens op bezoek om uit de mond van de bewoners zelf op te tekenen hoe het ermee staat en welke kant het op moet. Door op zo'n directe en persoonlijke manier contact te zoeken, krijgen de bewoners de beste gelegenheid om hun inzichten te delen met de mensen die vanwege hun werk mede verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen in de wijk. De zogenaamde `koffiegesprekken' worden per buurt gehouden. Als eerste zijn de Hagen aan de beurt, dan volgen de Horsten en nog zeven buurten in de Bezelhorst, IJkenberg en Happert (omgeving Leerinkstraat). Eind juni moet overal de koffie achter de kiezen zijn.

Ondertussen start een serie van negen bijeenkomsten - één voor ieder bezochte buurt - om de resultaten te presenteren en gezamenlijk te bespreken. Uit deze bijeenkomsten moet blijken waaraan daadwerkelijk gewerkt moet worden. Wat direct kan, gebeurt direct. Wat ingewikkelder ligt, wordt vervolgens aangepakt in zogenaamde werkateliers, waarin professionals en bewoners samen oplossingen bedenken.

Samenwerking
Uiteindelijk moet de uitwisseling na de zomer van dit jaar leiden tot afspraken tussen de bewoners en alle organisaties die werken aan de leefbaarheid in de wijk. Vanaf dan is duidelijk wie welk aandeel neemt in de gewenste verbeteringen, zowel op de korte als de langere termijn.

Deze gespreksaanpak maakt deel uit van het wijk- en dorpsgericht werken, waarbij de genoemde organisaties concreet samenwerken; onderling, maar nadrukkelijk ook met de bewoners. Om die samenwerking zo herkenbaar mogelijk in de wijk effectief te laten zijn, is in iedere wijk, en ook in de dorpen van Doetinchem een wijkteam werkzaam, dat is samengesteld uit medewerkers van politie, gemeente, Sité Woondiensten en IJsselkring. In een aantal wijkteams zijn bovendien burgers actief.

De koffiegesprekken, en het uiteindelijke resultaat in de vorm van een wijkvisie, vormen een proef. Als de proef slaagt, is het de bedoeling om ook met andere wijken en dorpen samen met de bewoners een visie op te stellen.

Klankbordgroep
Omdat college en gemeenteraad hebben uitgesproken dat zij wijkgericht werken belangrijk vinden, volgen wethouder De Redelijkheid en de gemeenteraad de proef op de voet. Zij steunen de aanpak en hebben een klankbordgroep samengesteld van vier raadsleden, die namens hun collega's in de gaten houden of tijdens het opstellen van de visie iedereen genoeg kans krijgt om zijn inbreng te geven. En omdat de raad zo gaandeweg kan zien dat de visie ook werkelijk op de wensen van de bewoners en andere direct betrokkenen gebaseerd wordt, zal de raad bij het vaststellen ervan ook zijn eigen verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen voor de keuzes die eventueel op het politieke vlak genomen moeten worden.

Wijkvisie
De wijkvisie vormt de agenda van de wijk. In die agenda staan de wensen van de bewoners voor hun wijk. Deze agenda wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Een deel van de wensen is dan al gerealiseerd (wat direct kan, gebeurt direct). Voor de overige wensen stelt de gemeenteraad vast wat wel en wat niet wordt gerealiseerd. Voordat de gemeenteraad beslissingen neemt gaan de bewoners in debat met de raadsfracties over hun wensen. In dat debat geven bewoners aan welke rol zij willen spelen bij de uitvoering van hun agenda. De samenwerking tussen bewoners en wijkpartners stopt daarmee niet als de visie is vastgesteld, maar gaat door met de uitvoering van de plannen.